katy
sylwester: Obwód trójkata równobocznego ABC jest równy 9 Punkt K leży do boku BC i IBKI=2 Oblicz
tangens kąta BAK
6 kwi 13:31
Klaudia:

h
2 + 2
2 = 3
2
h
2 + 4 = 9
h
2 = 9 − 4
h
2 = 5
h =
√5
tg |BAK| = U{2}
√5
6 kwi 13:45
Klaudia:
poprawka tego ostatniego
6 kwi 13:46
Klaudia: Bo nie wyszlo. ; ]
6 kwi 13:47
Michał: Dziękuję Ślicznie
26 lut 07:18
Aga1.: @
Klaudia , trójkąt ABK nie jest trójkątem prostokątnym.
Z twierdzenia cosinusów wylicz h
α=60*0
h
2=2
2+3
2−2*2*3*cos60
0
h
2=13−6
h=
√7
Z twierdzenia sinusów oblicz sinβ , β=∡BAK
cosβ wyliczysz z jedynki trygonometrycznej
26 lut 10:00
pigor: ... lub z punktu K wystaw prostopadłą do AB w punkcie L,
wtedy ΔBLK − ekierka 60
o,30
o,90
o, zatem
KL=
√3 , BL=1, AL=2 i z ΔALK
tgα= 12√3 . ...
26 lut 13:35