znajdź a
bartok: −1,8:((−1,7)+3,6))=−3,6
26 lut 10:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
tutaj nie ma 'a'
26 lut 11:01
bartok: przepraszam −1,8:((−1,7)+3,6a))=−3,6
26 lut 12:26
Krzysiek: https://matematykaszkolna.pl/forum/189074.html. Jesli nie umiesz policzyc tak prostego rownania to prosze pocwiczyc. a nie pisac 2
razy to samo. Krystek CI pokazala jak masz liczyc

Poza tym ulamki zapisujesz za pomoca
| | −1,8 | |
duzej litery U Pewnie ma byc tak |
| =−3,6 W zwiazku z tym z tym ze to jest |
| | −1,7+3,6a | |
rownanie a nie nierownosc pomnoz obie strony rownania przez (−1,7+3,6a) zeby pozbyc sie
mianownika i dostac proste rownanie liniowe do rozwiazania Wiec mamy
| | −1,8 | |
|
| =−3,6/*(−,17+3,6a) to −1,8=−3,6(−1,7+3,6a) to −1,8= −3,6*(−1,7)+(−3,6)*3,6a |
| | −1,7+3,6a | |
to −1,8 = 6,12−12,96a − teraz niewiadome na lewo a wiadome na lprawo − pamietaj o
zmianie znakow przy przenoszeniu 12,96a=6,12+1,8 −−−policz z tego a . Napewno to nie bedzie
1/3.
https://matematykaszkolna.pl/strona/1695.html Zobacz jak sie rozwiazuje rownania i nierownosci wymierne Jesli masz rownanie
wymierne takiej postaci jak tutaj to trzeba najpierw pozbyc sie mianownika zeby dostac
rownanie w postaci liniowej latwe do rozwiazania
| | A | | C | |
Jesli masz postac taka |
| = |
| gdzie B≠0 i d≠0 bo przez 0 nie wolno dzielic to |
| | B | | D | |
rozwiazujesz to z proporcji czyli A*D=B*C Tutaj tez w tym przykladazie powinnismy zrobic
| | 1.7 | |
zalozenie na poczatu ze −1,7+3,6a≠0 to 3,6a≠1,7 to a≠ |
| . Naprawde pocwicz . |
| | 3,6 | |
26 lut 13:08
bartok: dziękuję za utwierdzenie mnie w przekonaniu, że nie zwariowałam i moje obliczenia są jak
najbardziej zbieżne z powyższym rozwiązaniem, a 1/3 to błąd w druku
26 lut 13:16