Dana jest funkcja f(x) = xe1/x
Chcę zbadać jej monotoniczność.
Liczę pochodną, sprawdzam dziedziny f(x) i f'(x) − są sobie równe.
| e1/x(x−1) | ||
Rozwiązuję równanie f'(x) = 0 ⇔ | = 0 Rozwiązaniem jest x = 1. | |
| x |
. Ktoś pomoże?
1) f(x) = xe1/x, x≠0
f '(x)=0⇔x=1 wtedy f(1)=e
Monotoniczność− Badamy znak pochodnej
f'(x)>0⇔x(x−1)>0⇔x<0 lub x>1 zatem
f(x)↗ (rosnaca) dla x<0 lub x>1
f(x)↘ dla x∊(0,1)
w punkcie x=1 ma minimum, pochodna rowna 0 i pochodna zmienia znak przy przejsciu przez punkt
x=1
Jeśli dalej masz pytania , to pisz.