Całka
krzysiek: proszę o wskazanie błędu w obliczanej całce...
| | ctgx | | cosx | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |t=sinx ; −dt=cosxdx | = −∫ |
| dt = |
| | sin2x | | sin3x | | t3 | |
−1/2*(sinx)
−2 + C
25 lut 23:37
Trivial: Czemu −dt a nie dt?
25 lut 23:45
krzysiek: ogólnie wiem, że można zrobić podstawienie t=ctgx, ale interesuje mnie to, dlaczego zamieniając
ctg na cosx/sinx coś nie pasuje...
25 lut 23:46
krzysiek: mój błąd, dt powinno być
25 lut 23:46
Trivial: Ale potem z kolei zapominasz o minusie i masz dobry wynik.
25 lut 23:47
Trivial:
| | 1 | | 1 | | 1 | | cosx | |
(− |
| * |
| )' = |
| *(sinx)' = |
| . |
| | 2 | | sin2x | | sin3x | | sin3x | |
25 lut 23:48
krzysiek: aaa okej, wielkie dzięki
25 lut 23:51