ZADANKO
andrew: Witam, dla jakich wartości x liczby, 3x + 1 , 2x − 4 , 5x + 3 tworzą w podanej kolejności ciąg
arytmetycznt, znam rozwiązanie, lecz obliczyłem to metodą prób i błędów , a chciałbym poznać
szybszy sposób, czy ktoś może mi pomóc.
24 sie 11:58
AROB: Pomogę.
24 sie 12:00
AROB: Najprościej jest skorzystać z własności ciągu arytmetycznego (wyraz środkowy jest równy
średniej arytmetycznej wyrazu pierwszego i trzeciego).
Czyli:
2x−4 = 3x+1 + 5x+32 /*2
4x − 8 = 8x + 4
−4x=12
x= −3
24 sie 12:10
andrew: Dzięki
24 sie 12:19
Bogdan:
Metoda przedstawiona przez AROB jest najlepsza, można ją lekko usprawnić tak, by
nie było ułamków.
Ciąg (an) jest arytmetyczny wtedy, gdy 2an = an−1 + an+1.
W tym przykładzie: 2*(2x − 4) = 3x + 1 + 5x + 3 ⇒ 4x − 8 = 8x + 4 ⇒ 4x = −12 ⇒ x = −3.
Podobnie − ciąg (an) jest geometryczny, wtedy gdy an2 = an−1*an+1.
24 sie 12:43
AROB: Tak, to druga możliwość zapisu własności.
Osobiście używam tej ułamkowej, jako, że jest to czytelna postać średniej arytmetycznej.
Ale dziękuję za dopowiedzenie.
24 sie 12:53
andrew: to ja wam dziękuję
24 sie 12:57
kima: wyznacz wartość x jeżeli przedstawione w następującej kolejności liczby (x2 ; 2x−1 ; x−2)
tworzą ciąg arytmetyczny. pomoże ktoś?
26 lut 19:23