[CIĄG ARYTMETYCZNY] - Błąd w treści zadania na sprawdzianie?
sam już nie wiem: [CIĄG ARYTMETYCZNY] − Błąd w treści zadania na sprawdzianie?
Treść zadania:
Rozwiąż równanie 2+4+6+...+x=330
Liczyłem to z ciągu arytmetycznego, w którym a1=2, r=2, Sn=330
Doprowadziłem do równania kwadratowego, pierwiastek z delty wyszedł 1321.
W przybliżeniu n=17
a17=34 ==> zatem x = 34, jednak S17=306, zaś S18=342. Nie ma takiego ciągu arytmetycznego o
pierwszym wyrazie 2 i r=2, w którym suma n−wyrazów wynosi 330.
Błąd w treści zadania czy błąd w obliczeniach?
25 lut 20:28
Ajtek:
Wygląda na błąd w treści.
25 lut 20:43
sam już nie wiem: Dziękuję za potwierdzenie.
25 lut 20:51