Suma 3% pierwszej liczby i 8% drugiej liczby wynosi 50. ...
Joanna: Suma 3% pierwszej liczby i 8% drugiej liczby wynosi 50. Natomiast suma liczby o 3% większej od
pierwszej liczby i o 8% większej od drugiej liczby wynosi 1050. Co to za liczby?
Kejt:
x;y − szukane liczby
0,03x+0,08y=50
1,03x+1,08y=1050
1,03x+1,08y=1050
x+y+0,03x+0,08y=1050
x+y+50=1050
x+y=1000
po uproszczeniu, układ wygląda tak:
x+y=1 000
3x+8y= 5 000
3x+3y=3 000
− (3x+8y=5 000)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3x+3y−3x−8y=3 000 − 5 000
−5y=−2 000
y=400
x jest Twoje