Naszkicuj wykres, a nastepnie omów jego własności.
Disraeli: Naszkicuj wykres funkcji y=f(x),omów jego własności:
A więc narysowałem wykres i mam już przygotowane własności:
1. D=R\{0}
2. Z
w:R\{0}
3. Jest to funkcja różnowartościowa
4. Jest to funkcja nieparzysta, jej wykres jest symetryczny względem pkt. (0,0)
5. Funkcja nie jest okresowa.
6. Funkcja nie ma miejsc zerowych.
7. Funkcja jest monotoniczna, rosnąca w przedziałach: (−
∞,0) U (0,+
∞)
| | −7 | |
8. hiperbola o równaniu y= |
| ma dwie prostopadłe osie symetrii, są nimi proste |
| | x | |
o równaniach: y=x oraz y=−x
Czy te własności są ok?

I czy można byłoby tutaj coś dołożyć.
z góry dziękuję za pomoc!
25 lut 19:41
Disraeli: Mógłby ktoś pomóc?
25 lut 20:51
krystek: A my skąd mamy wiedzieć jak wygląda ten wykres?
25 lut 20:54
huehuehue: to jak wróżenie z fusów
25 lut 20:56
Disraeli:

Niebieska hiperbola, ona już jest przesunięta o wektor: [−2,3].
Przerywana pomarańczowa linia to asymptota
Przepraszam za beznadziejny rysunek, z czasem się nauczę robić lepszy.
25 lut 21:00
Disraeli:
25 lut 21:04
krystek: Podaj wzór funkcji f(x)
25 lut 21:06
Disraeli: | | x−1 | |
o mamo, ale jestem roztargnięty. y= |
| |
| | x+2 | |
25 lut 21:08
Benjamin:
25 lut 21:15
krystek: jeżeli opisałeś tą funkcję to żle
25 lut 21:17
Benjamin: A co dokładnie źle?
25 lut 21:18
krystek:
punkt 3i 5 masz dobrze
25 lut 21:21
Benjamin: A więc, troszkę to poprawiłem:
D=R\{2}
Z
w:(−
∞,3) U (3,+
∞)
Jest to funkcja różnowartościowa
Funkcja okresowa
25 lut 21:59
Benjamin: Funkcja jest monotoniczna, rosnąca od przedziału (−∞,−2) U (−2,+∞) zgadza się?
25 lut 22:00
Benjamin:
25 lut 22:03
krystek:

I opisz tą zieloną
25 lut 23:05