geometria analityczna
asdf: punkty A(2,3) i B (4,−1) sa dwoma kolejnymi wierzcholkami kwadratu ABCD. Wyznacz wspolrzedne
pozostalych wierzcholkow tego kwadratu.
obliczylam dlugosc AB(2√5 ) , rownanie tego odcinka (y=−2x+7), a takze doszlam do tego, ze
skoro AB wynosi 2 √5 to i reszta tych odcinkow (AD,CD,BC) bedzie wynosila tyle samo.
podstawilam to do wzoru na odleglosc punktu od prostej i wyszlo mi : y=−2x+3. Tylko nie bardzo
wiem z czego skorzystac, zeby wyznaczyc te punkty. Jakas podpowiedz?
25 lut 18:54
asdf: ponawiam
25 lut 20:27
Mila:
Czy znasz wektory, współrzędne, długość, prostopadłość?
25 lut 21:35
asdf: tak, ale nie wiem za bardzo co z tym zrobic
25 lut 21:46
Mila:

AB
→[2,−4]
BC
→⊥AB
→
BC
→=[4,2] lub [−4,−2]
B=(4, −1)przesunięcie o wektor [4,2] →C=(4+4,−1+2)=(8,1)
B=(4, −1)przesunięcie o wektor [−4,−2] →C'=(4−4,−1−2)=(0,−3)
A=(2,3)przesunięcie o wektor [4,2] →D=(2+4,3+2)=(6,5)
A=(2,3)przesunięcie o wektor [−4,−2] →D'=(2−4,3−2)=(−2,1)
II sposób
25 lut 22:15