Dla jakiej wartości parametru p wielomian w(x)= x^3+px^2+2x ma trzy pierwiastki
eewika: Dla jakiej wartości parametru p wielomian w(x)= x
3+px
2+2x ma trzy pierwiastki x
1, x
2,
x
3 spełniające warunki 2x
1=x
2 oraz x
3=1−x
1.
12 mar 14:58
AC:
x3=0 x1=1 x2=2⇒ p=−3
12 mar 15:05
eewika: A skąd to wyszło?
12 mar 15:07
AC:
w(x)=x(x2+px+2)=0⇒ x3=0 ⇒ 0=1−x1⇒x1=1 ⇒x2=2
x1+x2 = −p ⇒ p=−3
12 mar 15:10
eewika: Dziękuję!
12 mar 15:12
AC:
12 mar 15:14
glupia: nie rozumiem
26 lut 17:20
BLS: Skąd wiemy, że akurat x3=0, a nie np. x2?
10 mar 17:33
akante: co oznacza strzalka w prawo
10 mar 17:36
6latek: ⇒ (symbol to)
⇔ (symbol wtedy i tylko wtedy)
OK post ma 7 lat
12 lis 14:10