Usuń niewymierność z mianownika
kasisiiiaa:
26 lut 17:16
huehuehue: z ktorym przykladem jest problem ?
26 lut 17:19
kasisiiiaa: każdym
26 lut 17:19
huehuehue: w pierwszym pomnoz licznik i mianownik przez 3+√5 co Ci wyjdzie?
26 lut 17:22
bezendu: | 5+√5 | | (3+√5) | |
| * |
| =.......=5+2√5 |
| 3−√5 | | (3+√5) | |
| 2−4√3 | | (1−2√3) | | −26+8√3 | |
| * |
| =...= |
| |
| 1+2√3 | | (1−2√3) | | 11 | |
| 2−√7 | | √5 | | −√35+2√5 | |
| * |
| =...= |
| |
| √5 | | √5 | | 5 | |
ostatni zrób sama analogicznie
26 lut 18:27