| x + y | ||
limx,y→0 | ||
| x3 + y3 |
| 1 | ||
biorę ciąg ( | ; 0) i mam : | |
| n |
| ||||||||
limn→∞ = | = ∞ | |||||||
|
| x + y | ||
Mam ∞ tak więc limx,y→0 | nie istnieje ? | |
| x3 + y3 |
Mam jeszcze pytanko do takiego przykładu :
limx,y →0
| x2 * y | |
| x4 + y2 |
| 1 | 1 | |||
( | ; | |||
| n | n2 |
| 1 | |||||||||
limn→∞ | = | |||||||||
| 2 |
| 1 | 1 | |||
( | ; − | ) | ||
| n | n2 |
| 1 | ||||||||||||
limn→∞ = | = − | ||||||||||||
| 2 |
| ||||||||
(x,y) → (0,0) ⇒ | ||||||||
| x+y | ||
Co do przykładu g = lim(x,y)→(0,0) | mamy: | |
| x3+y3 |
| x+y | x+y | 1 | 1 | ||||
= | = | = | |||||
| x3+y3 | (x+y)(x2−xy+y2) | x2+y2−xy | r2 − r2sinφcosφ |
| 1 | 2 | ||
= | → +∞ | ||
| r2 | 2−sin2φ |
Możliwe że będzie on jutro.
Trivial co o drugim sądzisz?
Niby pokazałem że nie ma granicy ale wolfram pokazuje że ma granice : http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim+%28x%2Cy%29+-%3E%280%2C0%29+%28x%5E2+y%29%2F%28x%5E4+%2B+y%5E2%29
Dziękuję bardzo