rrr
hej: rozwiaz rownanie:
x3+x2−2=0
25 lut 18:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
i w czym problem

W(1) = 0 <−−− masz pierwszy pierwiastek
dzielisz Hornerem ... i masz wielomian kwadratowy ... Δ i liczysz
25 lut 18:22
hej: a nie moge tak:
x2(x+1)−2=0
x=0 x=−1?
25 lut 18:29
krystek: @hej rozumiesz co piszesz? a*b=0 ⇔a=0 lub b=0
25 lut 18:30
krystek: lub x3−1+x2−1=0 i tera (x−1)(x2+x+1)+(x+1)(x−1)=0
(x−1)[x*2+x+1+(x+1)]=0
25 lut 18:33
pigor: ... lub jak już wiesz, że x=1 jest pierwiastkiem tego
równania, to rozkład przez grupowanie jest prosty, np. taki:
x3+x2−2=0 ⇔ x
3−x
2+2x
2−2=0 ⇔ x
2(x−1)+2(x−1)(x+1)= 0 ⇔
⇔ (x−1)(x
2+2x+2)=0 ⇔ x−1=0 lub x∊∅ ⇔
x=1 . ...
25 lut 18:38
hej: a jak zrobic cos takiego?:
x6+x4−17x2+15=0
25 lut 18:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
W(1) = 0 <−−− znowu
25 lut 18:40
Kipic: wprowdzic zmienna t=x2 i potem dzielniki wyrazu wolnego znalezc i popodstawiac
25 lut 18:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo jeszcze lepiej
t=x2 ; t≥0
25 lut 18:40
pigor: ... , lub np. tak: W(±1)=0 , więc
x6+x4−17x2+15=0 ⇔ x
6−x
4+2x
4−2x
2−15x
2+15=0 ⇔
⇔ x
4(x
2−1)+2x
2(x
2−1)−15(x
2−1)= 0 ⇔ (x
2−1)(x
4+2x
2−15)= 0 , stąd
i wzorów Viete'a względem zmiennej x
2 ⇔ (x−1)(x+1)(x
2+5)(x
2−3)= 0 ⇔
⇔ (x−1)(x+1)(x−
√3)(x+
√3)= 0 ⇔
x∊{−1,1,−√3,√3} . ...
25 lut 22:25