Dowody
bezendu: Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą większą od 3, to p2−1 jest podzielne przez 24
(p−1)p(p+1) p∊N czyli mam 3 kolejne liczby naturalne z czego jedna jest podzielna przez 3 ale
jak
wykazać że p2−1 jest podzielne przez 8 ?
25 lut 21:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
p2−1 = (p−1)(p+1)
dwie kolejne parzyste ... czyli jedna z nich musi być podzielna przez 4, a druga przez (co
najmniej) 2
2*4 = 8
25 lut 21:13
bezendu: i to koniec dowodu ?
25 lut 21:20
zombi: Liczby pierwsze większe od 3 mają postać
6n+1 lub 6n+5
Io
(6n+1)2−12=6n(6n+2) = 2*3*n*2*(3n+1)=12n(3n+1) dla n parzystego oczywicho, dla n
nieparzystego to samo.
Iio
(6n+5)2−12=(6n+4)(6n+6)=2(3n+2)*2*3(n+1)=12(3n+2)(n+1) to samo co w pierwszym
25 lut 21:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... to wystarczy jako dowód
25 lut 21:27
Eta:
25 lut 21:27
bezendu: liczba nieparzysta 2k+1

to nie można zrobić tak ( 2k+1)
2−1 k∊N ?
25 lut 21:27
zombi: Ale liczba postaci 2k+1 to np. 9, a 9 nie jest pierwszą
25 lut 21:28
bezendu: ale mam 4k
2+4k=4k(k+1) i to są kolejne liczby naturalne więc jedna z nich jest podzielna przez
2 więc jest podzielne przez 8 czyli jest podzielne przez 24 dobrze myślę

czy nie
25 lut 21:31
zombi: Ale p jest pierwsza a ty napisałeś, że p ma postać 2k+1, co nie dziala dla niektórych liczb
25 lut 21:34
bezendu: Już zrozumiałem dzięki
25 lut 22:18