układ równań
magda: Jak rozwiązać układ równań
8a+4b=68
2a2+4ab=190
13 sty 20:00
krzysiek: metoda podstawiania wyznacz b z pierwszego rownania
13 sty 20:04
zacnypan: próbowałem i wyszła ujemna delta
13 sty 20:06
_emDżi_: 2a+b=17 ⇒ b=17−2a
a2+2a(17−2a)=95
a2+34a−4a2=95
−3a2+34a−95=0
Δ=1156−1140
Δ=16
a1=3 a2=506
I teraz podstawiasz dwa razy do pierwszego równania za a1 i a2
13 sty 20:10
magda: oj coś mi nie wychodzi bo ja ten układ ułożyłam do zadania
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym suma długości jego krawędzi jest równa 68cm, a pole
powierzchni całkowitej wynosi 190 cm2. Oblicz długość krawędzi graniastosłupa.
13 sty 20:24
magda: odp do zadania jest następująca
a=b=5cm , c=7cm lub a=b=19/3cm , c=13/3cm
13 sty 20:25
magda: czy to prawidłowy układ równań?
13 sty 21:01
ktoś: Próbuję to rozwiązać. Wydaje mi się że układ równaŃ JEST pRAWIDŁOWY. pOWIEDZ MI TYLKO, CO
OZNACZA "c" w odpowiedziach?
13 sty 21:03
magda: właśnie też się nad tym zastanawiam ale myśle że a i b to krawędzie podstawy a c to krawędz
boczna
13 sty 21:05
ktoś: Według mnie powinno być tak jak rozwiązał emDżi. Nie mam pojęcia jak to zrobić...
13 sty 21:22
magda: ma ktoś jeszcze jakieś pomysły bo to zadanie musze mieć na jutro
13 sty 22:41
Mateusz: Układ równań jest na bank dobrze ułożony rozwiązany tez wydaje mi sie dobrze moze po prostu odp
jest zła
13 sty 22:45
Anna: pomagam
13 sty 22:49
Mateusz: Chociaz nie odpowiedzi są dobrze tylko układ trzeba dobrze rozwiązac zaraz napisze jak
13 sty 22:57
tkaczu: Odpowiedź jest prawidłowa, układ jest dobrze złożony, ale źle rozwiązany. Zaraz to rozpiszę.
13 sty 22:57
tkaczu: A dobra, to może przedmówca niech to zrobi, skoro już się zadeklarował
13 sty 22:58
Mateusz: ocho widze ze sie spóżniłem to nie bede w takim razie pisał
13 sty 22:58
Anna: Układ jest dobry i wynik również.
8a + 4b = 68 /:4
2a
2 + 4ab = 190 /:2
2a + b = 17 ⇒ b = 17−2a
a
2 + 2ab = 95
a
2 + 2a(17−2a) − 95 = 0
a
2 + 34a − 4a
2 − 95 = 0
−3a
2 + 34a − 95 = 0
| | 1 | |
Δ=1156 − 1140 = 16, √Δ = 4, a1 = 5, a2 = 6 |
| |
| | 3 | |
a = 5 ⇒ b = 17 − 10 =
7
| | 1 | | 19 | | 38 | | 1 | |
a = 6 |
| ⇒ b = 17 − 2* |
| = 17 − |
| = 4 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
13 sty 22:58
magda: Dziękuje bardzo za pomoc
13 sty 23:05
Anna:
13 sty 23:12
tomek: −4n+25=25+3n
25 lut 20:57
tomek: pomóżcie
25 lut 20:58
huehuehue: n=0
25 lut 20:59