Rozłóż wyrażenia na czynniki, korzystając z odpowiedniego wzoru skróconego mnoże
abc: Proszę o wytłumaczenie jak zrobić to zadanie
Rozłóż wyrażenia na czynniki, korzystając z odpowiedniego wzoru skróconego mnożenia:
a)x2+2x+1
b)9−6x+x2
c)4x2+4x+1
Proszę o zrobienie przynajmniej 1 przykładu i wytłumaczenie jak zrobić to zadanie.
27 lis 18:07
abc: jak to zrobić
27 lis 18:12
Jack:
znasz wzory skr. mnozenia?
27 lis 18:13
abc: tak
27 lis 18:14
abc: jak zrobić ten 1 przykład
27 lis 18:15
Jack:
podaj wzór na kwadrat sumy.
27 lis 18:15
abc: (a+b)2 = a2 + 2ab + b2
27 lis 18:16
abc: i co dalej?
27 lis 18:16
abc: co mam robić?
27 lis 18:21
Jack:
musisz zauważyć podobieństwo z pierwszym i ostatnim przykładem. Obu przypadkach coś zostało
podniesione do kwadratu... zastanów się czym jest "a", czym jest "b".
27 lis 18:24
abc: a to x2 tak?
27 lis 18:27
abc: pomocy:(
27 lis 18:59
czekolada: a) x
2+2x+1
wzor jest (a+b)
2 = a
2+2ab+b
2
mozemy zauwazyc,ze w Twoim przykladzie masz : x
2 −> czyli takie jakby a
2
pozniej 2x −> czyli 2ab −> 2*x*1 =2x
i 1 −> 1
2=1
wiec mozemy to zapisac jako (x+1)
2
27 lis 19:02
pawel: a2 − 64
26 lut 17:51
pawel: 64−c2
3 mar 18:59
Dominik: 64 − c2 = (8 − c)(8 + c)
3 mar 19:00
pigor: .... , musisz patrzyć uważnie, zauważyć coś i skojarzyć ze znanym ci
wzorem skróconego mnożenia czytanym od drugiej strony
a±2ab+b2=(a±b)2,
wtedy
a)
x2+2x+1= x
2+2*x*1+1
2=
(x+1)2 ;
b)
9−6x+x2= 3
2−2*3*x+x
2=
(3−x)2= (x−3)
2 ;
c)
4x2+4x+1= (2x)
2+2*2x*1+1
2=
(2x+1)2 . ...
3 mar 20:11
mlody 97:
1 gru 22:59
Golooe: Ratunku nauczy mnie ktoś tego bo nie rozumiem
11 gru 16:48