Funkcja z parametrem i ciąg arytmetyczny
Jagoda18: Dane jest równanie: x4−10x2+m=0. Wyznacz te wartości parametru m, dla których to równanie ma
cztery pierwiastki, z których można utworzyć ciąg arytmetyczny.
31 paź 14:59
Grześ: Zwiń do równania kwadratowego
t=x
2 t≥0 ( czy t>0

)
31 paź 15:03
Jagoda18: Rozwiązałam to.
Ogólnie, aby równanie miało 4 pierwiastki to t musi należeć do zbioru (0,25), ale nie wiem co
dalej.
31 paź 15:20
Grześ: Teraz trzeba rozpatrzyć, że ułożą ciąg arytmetyczny, nie myslałem nad tym, ale coś z postaci
x1 i x2 coś pokombinowac trzeba
31 paź 15:21
Bogdan:

Jeśli wielomian W(x) = x
4 + bx
2 + c ma 4 miejsca zerowe, to układają się one symetrycznie
względem osi y.
Dodatkowo w tym zadaniu odległość między nimi jest stała.
Przyjmujemy więc: x
1 = −3a, x
2 = −a, x
3 = a, x
4 = 3a.
Tworzymy postać iloczynową wielomianu: W(x) = (x + 3a)(x + a)(x − a)(x − 3a)
W(x) = (x
2 − 9a
2)(x
2 − a
2) ⇒ W(x) = x
2 − 10a
2 + 9a
4
Wiemy, że W(x) = x
4 − 10x
2 + m, 10a
2 = 10 ⇒ a
2 = 1 oraz a
4 = 1
m = 9a
4 = 9
31 paź 15:32
Jagoda18: Bardzo dziękuję Bogdan

Taką pomoc najbardziej lubię
31 paź 16:08
Bogdan:
31 paź 16:10
matroz: witam,
jestem świadomy tego, że odświeżam stare posty; chciałbym, byście rzucili okiem na to zadanie.
Wiem już jak je rozwiązać; sam rozwiązałem je w inny sposób, który wymagał mnożenia 4 nawiasów
− w jednym dwa, w trzech po trzy składniki. Było w cholerę liczenia (po wymnożeniu wychodzi 54
składniki, które musiałem uporządkować itd.) i na maturze na pewno nie liczyłbym tego, tylko
zrezygnowałbym ze względu na czas. Nie chodzi mi o to, by przedstawiać swój sposób rozwiązania
− chciałbym tylko byście podpowiedzieli mi, jak wpaść na to, że "Jeśli wielomian W(x) = x
4 +
bx
2 + c ma 4 miejsca zerowe, to układają się one symetrycznie względem osi y." czy jest na
to jakieś prawo matematyczne? Ja na to nie wpadłem więc zadanie sobie zrobiłem sposobem którym
zaliczyłem się prawie na śmierć

proszę o sugestie, przydadzą mi się, jutro zaczynam robić
zadania z funkcji właśnie

pozdrawiam
28 gru 20:01
Mila: Do Matroz−a
t1>0 i t2>0
x1 = √t1 lub x2 = −√t1 lub x3 = √t2 lub x4 = −√t2
te liczby są parami symetryczne względem OY
28 gru 21:02
matroz: dziękuję
28 gru 21:15
Mila: Do Matroza
Uszereguj pierwiastki na osi,
Oblicz r z definicji ciągu.
otrzymasz t2 =9 t1
podstaw do wzorów Viet"a
otrzymasz t1=9 stąd m=9 (znów z iloczynu pierwiastkow).
Nie każdy zauważy te równe odleglości.
28 gru 21:36
matroz: Milo:
chyba teraz zbyt skrótowo mi napisałaś, nie zrozumiałem wszystkiego

obliczając r, będzie wynosić r=
√t1−
√t2 lub r=
√t2−
√t1
"otrzymasz t2 =9 t1 " −−−−> jak

z wzorów Viete'a otrzymam x
1+x
2=5
x
1*x
2=m
ale co mi to da

Mam kolejny jednak problem z tym zadaniem, kolega Bogdan stwierdził:
"Przyjmujemy więc: x1 = −3a, x2 = −a, x3 = a, x4 = 3a. "
dlaczego akurat takie wartości (−3,−1,1,3), z czego to wynikło? Muszę to wiedzieć, by ogarnąć
to zadanie, jeśli przyjmę inne wartości, nie skończę zadania.
29 gru 17:20
ZKS:
Pierwiastki oznaczamy −
√t1 , −
√t2 ,
√t2 ,
√t1.
A z własności ciągu otrzymujemy równanie:
−2
√t2 = −
√t1 +
√t2
−3
√t2 = −
√t1
3
√t2 =
√t1 /
2
9t
2 = t
1.
Oczywiście jeszcze w zadaniu trzeba sprawdzić czy dla m = 0 nie mam ciągu arytmetycznego a co
się później okaże że dla m = 0 również mamy pierwiastki które tworzą ciąg.
29 gru 17:36
matroz: "dla m = 0 również mamy pierwiastki które tworzą ciąg."
w odpowiedziach jest tylko m=9

nie wiem skąd Ci wyszła Twoja równość, ja to zrobiłem tak:
√t1−
√t2=
√t2+
√t2
√t1=3
√t2 /
2
t
1=9t
2
wyszło to samo w każdym razie

Dzięki!
29 gru 18:31
Mila: Zgadza się. ZKS podał szczegóły. Błąd w sumie pierwiastków!
29 gru 21:48
ZKS:
Moja równość wynikała z 2a
n = a
n − 1 + a
n + 1.
Widocznie musisz mieć nie pełną odpowiedź jak tak bo dla m = 0 również mamy pierwiastki
tworzące ciąg.
Dla m = 0 równanie przybiera postać:
x
4 − 10x
2 = 0
x
2(x
2 − 10) = 0
(x +
√10)x
2(x −
√10) = 0
Stąd dostajemy pierwiastki −
√10 , 0 ,
√10 które tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy równej
√10.
29 gru 23:21
Mila: A może ciąg ma mieć 4 wyrazy?
29 gru 23:26
ZKS:
A czemu nie? Ciąg tworzą dwie liczby.
29 gru 23:47
Aga: ciąg arytmetyczny, czy geometryczny jest co najmniej trzy wyrazowy.
Z treści zadania wynika, że trzeba znaleźć m ,dla którego istnieją 4 pierwiastki, z których
można ułożyć ciąg arytmetyczny, nie jest napisane, że mają być różne.
30 gru 09:38
k4cp4: @matroz: ja bym powiedział tak: W(x) = W(−x) ⇒ jest to f−kcja parzysta, więc jej pierwiastki (o
ile istnieją) są symetryczne względem osi OY, nieważne, czy jest ich 1, 2, 3 czy 4.
25 lut 22:13