Wyznacz rozwiazania rownania
dalia: Wyznacz rozwiązania równania w zależności od parametru m.
a.) 4x=m+1
b.) 10 do potęgi x+m=17
c.)2 do potęgi x+m=m
26 lut 18:47
dalia: Błagam pomóżcie
26 lut 18:54
Dziabong: Wydaję mi się że np w przykładzie a) najłatwiej będzie przenieść 1 na lewo żeby został sam m
czyli
m=4x−1 i narysować wykres wykładniczej. Najpierw rysujesz 4x a potem przesuwasz o 1 jednostkę
w dół, a następnie patrząc na wzór ustalasz rozwiązania.
Możesz to również odczytać bez wykresu.
26 lut 18:59