Wyznacz rówanie symetralnej odcinka o końcach A=(-7,2) i B=(5,-6)
xc: Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach A=(−7,2) i B=(5,−6)
Proszę o wytłumaczenie krok po kroku. Wiem, że trzeba obliczyć środek odcinka i skorzystać z
równania prostej y=ax+b. Srodek odcinka obliczyłem ale dalej nie wiem co robić. Bardzo proszę
o pomoc.
29 mar 20:54
ICSP: 1. Liczysz środek odcinka
2. Wyznaczasz równanie prostej AB
3. Wyznaczasz równanie prostej prostopadłej do prostej Ab przechodzącej przez środek odcinka
4. Prosta którą wyznaczyłeś w punkcie 3 jest symetralną.
29 mar 20:56
xc: Czyli tak? Dobrze robię? Srodek odcinka to −1 ; −2
y=ax+b
Podstawiam a i b pod ten wzór?
Czyli y=−1x−2
Coś mi się wydaje, że nie tak? Bo coś za łatwo by było
29 mar 21:19
ICSP: gdzie jest równanie prostej AB?
29 mar 21:20
xc: Srodek odcinka to podstawiam pod x i y ? Nie wiem co gdzie podstawić
29 mar 21:23
ICSP: masz dwa punkty które należą do prostej AB (są to punkty A oraz B). Musisz ułożyć równanie
prostej któa przechodzi przez te punkty.
29 mar 21:25
xc: Równanie y=ax+b? To jak mam to ułożyć? Co gdzie podstawić?
29 mar 21:26
xc: Aha, wiem juz chyba
29 mar 21:29
xc:
∫2=−7a+b/−1
∫6=5a+b
takie cos?No nie wiem
29 mar 21:35
ICSP: Dobrze tylko zgubiłeś minusa.
29 mar 21:36
ICSP: Podpowiem ci że nie musisz liczyć b do tego zadania wystarczy nam a.
29 mar 21:38
xc: A co z tym wymnożeniem tego pierwszego przez −1? Po to się liczy chyba żeby jedno było ujemne a
drugie dodatnie prawda? A tu tak nie będzie.
29 mar 21:40
ICSP: Jak przemnożysz przez minus jeden to ci sie ładnie b zredukuje.
Mówię tylko że zgubiłeś minus przy 6. Teraz policz ile będzie się równał współczynnik
kierunkowy.
29 mar 21:41
dero2005:
1.
wspólczynnik kierunkowy
| | yB−yA | | −6−2 | | −8 | |
a = |
| = |
| = |
| = −23
|
| | xB−xA | | 5+7 | | 12 | |
równanie prostej
y = a(x−x
A)+y
A
y = −
23(x+7)+2
y = −
23x −
83
środek odcinka |AB|
| | xA+xB | | yA+yB | |
S = ( |
| , |
| )
|
| | 2 | | 2 | |
S= ( −1 , −2)
równanie symetralnej
a
1=
32 bo
32*(−
23) = −1 warunek prostopadlości
y
1 = a
1(x−x
S)+y
S
y
1 =
32(x+1)−2
y1 = 32x − 12
29 mar 21:42
xc:
∫2=−7a+b/(−1)
∫−b=5a+b
∫−2=7a−b
∫−6=5a+b
+++++++
−8=12a
−12a=8/:(−12)
| | 3 | |
Dobra, coś mi wyszło. Wiem, że prostopadła to musi być przeciwna czyli będzie chyba |
| |
| | 2 | |
Dalej co trzeba zrobić?
29 mar 21:48
ICSP: Kolega juz zrobił

Przepisz sobie
29 mar 21:50
xc: Heh, ICSP i Dero dzięki wam, tylko że z tej rozpiski nic nie wiem, ja chcę to zrozumieć, na
razie dużo zrozumiałem, ale dalej?
29 mar 21:53
xc: brakuje jeszcze chyba b. Jak wyliczyć b?
29 mar 22:01
ICSP:
Wiemy że ta prosta ma przechodzić przez środek odcinka. Wystarczy podstawić współrzędne srodka
odcinka do równania tej prostej i obliczyć b.
29 mar 22:02
xc: Aha, już rozumiem, dzięki za pomoc
29 mar 22:12
xc: Tylko coś mi nie wychodzi.
y=ax+b
| | 1 | | −1 | |
wychodzi, że b to |
| a powinno być |
| |
| | 2 | | 2 | |
Co źle zrobiłem?
29 mar 22:45
xc: ICSP pomożesz?
29 mar 23:01
ICSP: | −3 | | −3 | | 4 | | 1 | |
| +2 = |
| + |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
29 mar 23:02
xc: | | 1 | | 3 | | 1 | |
No właśnie |
| a rówanie powinno wyglądać tak: y= |
| x − |
| czyli powinno wyjść |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
29 mar 23:08
ICSP: I właśnie tyle wychodzi. Ja ci tylko wskazałem gdzie popełniłeś błąd w dodawaniu. Jest to
przejście z trzeciej linijki do drugiej linijki licząc od dołu.
29 mar 23:09
dero2005:
najlepiej i najszybciej gdy chcesz znależć prostą przechodzącą przez punkty
A(x
A, y
A) i B(x
B, y
B)
zastosuj wzór na wspólczynnik a
i na prostą
y = a(x−x
A)+y
A lub y = a(x−x
B)+y
B
29 mar 23:12
ICSP: To prawda że ten sposób jest najszybszy ale na lekcjach jest on pomijany. Nie wiem dlaczego ale
nauczyciele uważają ze łatwiej jest rozwiązać układ równań z dwiema niewiadomymi niż podstawić
do prostego wzorku.
29 mar 23:13
xc: Aha rzeczywiście. Kurcze często robię takie błędy minimalne, a to skutkuje złym rozwiązaniem i
odp. Nie wiem masz jakiś sposób na to? Muszę chyba wolniej robić i bardziej się skupić bo jak
tak na maturce zawale, jeszcze stres dojdzie to dopiero będzie
29 mar 23:14
Gustlik: Dero − wystarczy obliczyć sam współczynnik kierunkowy prostej AB, na której leży odcinek. Do
wyznaczenia symetralnej całe równanie nie jest potrzebne. Pozdrawiam
30 mar 01:53
Gustlik: No właśnie, ICSP − nauczyciele wola kręte, polne, wyboiste i nieoznakowane dróżki, zamiast
autostrad.
Wiesz, z czym się spotkałem ostatnio?
Rozwiązywanie nierówności kwadratowych w postaci iloczynowej, np. (x−3)(x+5)>0 poprzez mnożenie
nawiasów, potem delta, x
1, x
2, zamiast odczytać pierwiastki z czynnikówlub przyrównać
czynniki do zera o rozwiązać.
Obliczanie a
1 i np. a
100 w ciągu arytmetycznym danym wzorem typu a
n=2n+15 w następujący
sposób:
a
n=2n−2+2+15=2(n−1)+17=17+2(n−1), czyli a
1=17, r=2 i potem kombinowane liczenie a
100
wzorem a
n=a
1+(n−1)*r, zamiast podstawić 1 − 100 za n do gotowego wzoru a
1=2*1+15,
a
100=2*100+15 i obliczyć. Dodam, że obie te metody wymyśliła ta sama nauczycielka. Zadanie
dotyczyło obliczenia sumy 100 wyrazów.
Szczerze mówiąc odniosłem wrażenie, że ta pani nauczycielka to ma chyba dyplom magistra
matematyki kupiony od Rosjan na targu... Jak tak można gmatwać proste zadania

?
Pozdrawiam.***********
30 mar 02:03
ICSP: Gustlik a nigdy nie myślałeś aby zwrócić jej uwagę że jest prostszy sposób

Moja nauczycielka jest taka że jeżeli ktoś poda jakikolwiek sposób nie ważne czy krótszy czy
dłuższy klasa ma rozwiązać to zadanie tym sposobem w domu i na początku następnej lekcji
ewentualnie podajemy lepszy sposób jeżeli ktoś na niego wpadł. Dla przykładu:
x
3 + ax
2 + bx + c ma pierwiastki: 1,5,−1. Podaj sumę wszystkich współczynników wielomianu.
Nie było mnie na tej lekcji i dlatego klasa wpadła na pomysł aby ułożyć układ równań z 3
niewiadomymi. Na szczęście na początku następnej już byłem i powiedziałem żeby wymnożyć postać
iloczynową. Nie wiem ile oni to liczyli ale jestem pewien że układ równań z trzema
niewiadomymi dla średniego ucznia jest trudny.
Pozdrawiam
30 mar 08:33
Gustlik: Ja to wiem i Ty to wiesz. Ja tej uczennicy pokazałem, krótszy sposób, ale ta nauczycielka jest
taka, ze przy tablicy każe rozwiązywać jej sposobem. Na szczęście nie tępi innych metod na
sprawdzianach, ale niemniej z tego, co widzę, baba ma ZERO pedagogicznego podejścia do tematu.
Pozdrawiam.)))
31 mar 01:43
kitka: Wyznacz równanie symetrialnej odcinka o końcach A I B, gdy A =(−4,−2)i B=(2,6)
2 paź 12:44
kitka: Napisz równanie okręgu o środku ai promieniu r , gdy S=(−1,2)i R =6
2 paź 12:47
jvgj,: Wyznacz dł i współrzędne środka odcinka o końcach A=(4,3) B=(−2,1)
25 lut 23:08
jvgj,: gr A
zad 1.
Wyznacz dł i współrzędne środka odcinka o końcach A=(4,3) B=(−2,1)
zad. 2 .
Old odległość punktu P=(−2,4) od prostej k:y=1/2 x −3
zad 3.
Napisz równanie prostej prostopadłej do k : x + 2y + 2=0 przechodzącej przez punkt P = (−4,1)
zad 4.
Napisz równanie symetralnej odcinka o końcach K= (17,2) L= (5,6)
zad 5.
Przeciwległe boki prostokąta o dł 25 zawarte są w prostych o równaniach y= −3x + 8, y= −3y − 4.
Obl pole tego prostokąta.
grupa B
zad 1.
Wyznacz dł i współrzędne odcinka o końcach A= (5,−4) B= (3,−2)
zad 2.
Oblicz odległość punktu P=(4,−2) od prostej k : y = 3x − 1/2
zad 3.
Napisz równanie prostej prostopadłej do k: 2x − 5y +1 =0 przechodzącej przez punkt P = (−5,1)
zad 4.
Napisz równanie symetralnej odcinka o końcach K = (2,−4) L= (−4,6)
zad 5.
Przeciwległe boki kwadratu zawarte są w prostych o równaniach y= 2x +8 , y= 2x −4. Oblicz pole
tego kwadratu.
25 lut 23:08
krystek: @Gustliku mówimy o metodycznym podejściu. Pedagogiczne ma , ponieważ nie neguje inny
sposobów liczenia.
25 lut 23:13