obliczyć pole między krzywymi.
klaauudiaxd: Obliczyć pole między krzywymi:
x=4−x
2
y=−5
Jak to rozwiązać
26 lut 18:39
huehuehue: rysunek masz ?
26 lut 18:41
klaauudiaxd:

Miejsca zerowe x=−2 i x=2
26 lut 18:49
huehuehue: i nie powinno byc y=4−x2 ? przedzialy calki odczytaj z rysunku albo rozwiaz uklad
y=−5
y=4−x2
26 lut 18:49
klaauudiaxd: I to będzie tak że
P= całka od −2 do 2 (4−x
2 + 5)dx

czyli [−1x −
x33 −5x] od −2 do 2
26 lut 18:52
klaauudiaxd: tak tak y=4−x2
26 lut 18:53
huehuehue: nie bedzie od −2 do 2 mowilem rozwiaz uklad albo odczytaj z twojego "wykresu"

calka bedzie taka jak napisalas czyli ∫4−x
2+5dx =∫−x
2dx + ∫9dx
26 lut 18:56
Mila:

4−x
2=−5⇔9−x
2=0
x=−3 lub x=3
−3∫
3(4−x
2−(−5))dx=
−3∫
3(9−x
2)dx
26 lut 18:57
klaauudiaxd: ok dzięki
26 lut 18:58