rozwiaz równanie
rado1234: rozwiąż równanie x3+px+q=0 wiedząc ,że 2 jego pierwiastki są sobie równe a trzeci jest od nich
o 3 mniejszy.
26 lut 17:38
rozpierdalacz: x3 + px + q = (x−k)(x−k)(x−k−3) = x3 − (3k + 3)x2 + (3k2 + 6k)x − (k3 + 3k2)
Więc:
3k+3 = 0 => k= −1
3k2 + 6k = p => p= −3
q = −(k3 + 3k2) => q= −2
26 lut 18:03
rado1234: robie ten uklad i nie moze mi wyjsc ,gdzies sie myle. Wazne ze wiem jak zaczac , dzieki
26 lut 18:12
rozpierdalacz: nie wykluczaj możliwości mojej pomyłki

powodzenia
26 lut 18:15
grudka: w istocie: (x−k)2(x−(k−3)) −> ostateczne:k=1,p=−3,q=2
10 lis 10:59