Proszę o pomoc
kasisiiiaa: (2√3−3)(2√3+3)=
(8−5√3)(8+5√3)=
(3+√2)3=
(2−√5)3=
26 lut 16:53
Janek191:
(a − b)*( a + b) = a2 − b2
=======================
zatem
( 2 √3 − 3)*( 2 √3 + 3) = ( 2 √3)2 − 32 = 4*3 − 9 = 12 − 9 = 3
Tak samo II przykład.
−−−−−−−−−−−
( a + b)3 = a3 + 3 a2 *b + 3 a*b2 + b3
====================================
zatem
( 3 + √2)3 = 33 + 3*32*√2 + 3*3*( √2)2 + ( √2)3 =
= 27 + 27 √2 + 9*2 + 2 √2 = 45 + 29 √2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( a − b)3 = a3 − 3 a2 *b + 3 a*b2 − b3
================================
zatem
( 2 − √5)3 = dokończ
26 lut 17:03