Oblicz obwód i pole trapezu.
Miłosz: W trapezie ABCD mamy dane kąty przy podstawie α = 45 stopni (przy wierzchołku A) i β = 60
stopni (przy wierzcholku B). Przekątna BD ma długość 6√2 i jest prostopadła do ramienia AD.
Oblicz obwód i pole tego trapezu.
15 paź 13:03
15 paź 13:09
Mariusz: czy ktoś może to wytłumaczyć?
26 lut 13:55
Tad:
.. zrób rysunek ... i chyba nie będzie czego tłumaczyć−
26 lut 14:02
Mariusz:

mi wyszło
AB=12
AD=BD=6P{2}
h=6
nie wiem jak policzyć boki CD i BC. Te trójkąty nie są podobne (wypisałem wszystkie kąty).
26 lut 14:33
aniabb:

a teraz wiesz jak policzyć BC
26 lut 14:36
aniabb: a jak taki sam mały policzysz przy A to od AB −x−mały =CD
26 lut 14:37
Mariusz: kurwa. wiem dzięki
26 lut 14:46