POMOCY
salvation: Oblicz sume wszystkich liczb naturalnych nie wiekszych od 200 które nie sa podzielne ani przez
4 ani przez 6
16 kwi 17:13
zajączek:
| | n(n+1) | |
1+2+3+4+...... +200 = |
| = 100*201= 20100
|
| | 2 | |
od tej sumy należy odjąć sumę liczb podzielnych przez 4 i przez 6( czyli przez 24
24,48, ........... , 192 , n= 8 ,
| | 24+192 | |
24+48+..... +192 =S8 = |
| *8=..........
|
| | 2 | |
20100 − S
8=..........
16 kwi 22:34
Mona: A co z 4, 8? Nie wziales tego pod uwagę . Ja bym najpierw obliczyla sumę liczb podzielonych
przez 4, potem przez 6, potem przez 12 a następnie odjela od 20100 liczby podzielne przez 4
potem odjela te podzielne przez 6 i dodała podzielne przez 12
25 lut 23:01