Prawdopodobieństwo geometryczne - zapis
popek: Kasia i Tomek umówili się na spotkanie między godz. 12:00 a 13:00, przy czym osoba, która
przyjdzie pierwsza czeka na drugą 20 minut. Jakie jest szansa, że dojdzie do spotkania?
Wiem, jak to się rozwiązuje to zadanie. Głównie chodzi mi o zapis:
Ω = {(x,y): x,y ∊ [0,1]} albo Ω = {(x,y): 0 ≤ x ≤ 60, 0 ≤ y ≤ 60}
Czy oba są poprawne?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
A = {(x,y) : |x−y| ≤ |
| } = {(x,y) : x− |
| ≤ y ≤ x + |
| } |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Pytania:
1. x,y ∊[0,1] to oznacza, że Kasia i Tomek mają godzinę, żeby przyjść na spotkanie?
2. Jeśli w treści zadania by pisało: "między godz. 12:00 a 14:00" to będzie x,y ∊[0,2]
Będę ogromna wdzięczna za odpowiedź.