zadanie
wiesia: Przekròj osiowy stozka jest tròjkatem ròwnobocznym o polu 36√3 cm
2.Oblicz pole powierzchni
bocznej stozka.
P=36√3 cm
2
Pb=πrl
Pb=π*7,5*15
Pb=112,5π
CZY TO JEST DOBRZE

?
CZY TO WSZYSTKO

?
PROSZE O POMOC

!
26 lut 12:15
Janek191:
PΔ = 36 √3 cm2
zatem
a2 √3
−−−−− = 36 √3 / * 4
4
a2 √3 = 4*36 √3 / : √3
a2 = 4*36
a = √4*36 = √4*√36 = 2*6 = 12
a = 12 cm
========
więc
r = 0,5 *a = 6 cm
l = a = 12 cm
Pole powierzchni bocznej stożka
Pb = π*r*l = π * 6 *12 = 72 π
Odp. Pb = 72 π cm2
====================
26 lut 12:54