Rozwiąż równanie macierzowe
Magda: rozwiąż równanie macierzowe
X+XA=B
AX−X=B
17 lut 17:23
Magda: Czy ktoś mi pomoże z równaniami macierzowymi?
Chodzi tylko o wyznaczenie X do obliczenia macierzy, nie wiem jak to zrobić dokładnie,
próbowałam mnożyć obustronnie przez A−1 ale nie wiem co dalej.
dokładnie chodzi o wyznaczenie X z:
AX−X=B
X+XA=B
17 lut 17:27
Trivial:
AX−X = B
(A − I)X = B /* (A − I)−1
X = (A−I)−1B
X + XA = B
X(I + A) = B /* (I + A)−1
X = B(I+A)−1.
17 lut 17:29
Magda: dziękuję
17 lut 17:33
Adek : a od czego zależy czy X po wyciągnieciu przed nawias jest po stronie prawej a kiedy po lewej?
3 lut 22:07
Basia:
X(A−I) = XA − X ≠ AX − X
bo mnożenie macierzy nie jest przemienne
3 lut 22:09
Agnieszka: Czy mógłby mnie ktoś naprowadzić jak rozwiązać równanie macierzowe AX=A+X
gdzie macierz A = 3 3 3
0 2 −1
0 −3 0
wiem że mnoże prawą strone A−1
wyjdzie mi X= A−1(A+X) = I + A−1 razy X
i teraz to jest jakaś masakra...
A−1 razy X − I
i wychodza mi kosmiczne ulamki ktorych nie da się policzyć jeśli za X wezme a b c
d e f
g h i
mozne da się to obliczyc bez wymnażania? Może X = I *X i nie trzeba w ogole brac pod uwagę A.
Błagam o pomoc, nikt nie potrafi mi pomóc z tym zadaniem a siedze nad tym godzine...
Miłosiernym z góry dziękujeeeeeee !
26 lut 06:43
Aneta: A czy ktoś mógłby mi to sprawdzić? Byłabym wdzięczna..
A) [123]* 1
2
3= [149]
B) |123| pionowe*|123|= |149|pionowe
210 123
025 * 421
103
057= niewykonalne
16 sty 17:43
M: |1 −1| − |−1 −2| * X = |3 1|
|2 0| |0 1| |0 3|
3 lut 17:33