| dx | dx | A | Bx+C | |||||
∫ | =∫ | = | + | = | ||||
| x4−x3+x2 | x2(x2−x+1) | x2 | x2−x+1 |
| Ax2−Ax+A−Bx3+Cx2 | ||
| x2(x2−x+1) |
| A | B | |||
= | + | + U{Cx + D}{x2 − x + 1 | ||
| x2 | x |
| A | B | Cx+D | |||
+ | + | =... ![]() | |||
| x | x2 | x2−x+1 |
| 2x+5 | Ax | B | ||||
∫ | dx = | + | ||||
| (x−2)2 | x−2 | x−2 |
| 2x | 5 | |||
∫ | dx + ∫ | dx = 2x+4ln|x−2|−5ln|x−2| = 2x−ln|x−2| | ||
| x−2 | x−2 |
| x | 2t+4 | |||
2∫ | dx = ** =∫ | dt= 2+4ln|t| = 2x+4ln|x−2| + C | ||
| x−2 | t |
| 2x+5 | Ax | B | ||||
∫ | dx = | + | ||||
| (x−2)2 | x−2 | x−2 |
| 2x | 5 | |||
∫ | dx + ∫ | dx = 2x+4ln|x−2|−5ln|x−2| = 2x−ln|x−2| | ||
| x−2 | x−2 |
| x | 2t+4 | |||
2∫ | dx = ** =∫ | dt= 2+4ln|t| = 2x+4ln|x−2| + C | ||
| x−2 | t |
Jakiś inny pomysł?
| 2x+5 | A | B | |||
= | + | ||||
| (x−2)2 | x−2 | (x−2)2 |
| 2x + 5 | 2x − 4 | 9 | 2x − 4 | ||||
= | + | = | + | ||||
| x2 − 4x + 4 | x2 − 4x + 4 | x2 − 4x + 4 | (x−2)2 |
| 9 | ||
| (x−2)2 |
| 2x | 5 | 2 | 4 | 5 | 1 | |||||||
∫ | dx + ∫ | dx = **= ∫ | dx + | + | =2ln|t| −9 | +C | ||||||
| (x−2)2 | (x−2)2 | t | t2 | t2 | x |
| x−1 |
| 1 | dx | |||||||||||||||||||||||
∫ | dx = ∫ | dx − | ∫ | dx = | ||||||||||||||||||||||
| 4x2−4x+1 |
| 2 |
|
| 1 | 1 | dx | 1 | 1 | |||||||||||||||
*(lnx|x−2| − | ∫ | dx = | *(lnx|x−2|+ | ||||||||||||||||
| 4 | 2 |
| 4 | 2x−1 |
| 1 | dx | dt | 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||
∫ | dx=**=∫ | = | = − | ||||||||||||||||
| 2 |
| t2 | 2 | x−0,5 | 2x−1 |
| 1 | ||
t=x− | ||
| 2 |
| x2 | −(1−x2) | 1 | ||||
∫ | dx = ∫ | dx + ∫ | dx = | |||
| (1−x2)2 | (1−x2)2 | (1−x2)2 |
| −(1−x2) | 1 | |||
∫ | dx= | (ln|1−x|+ln|1+x|) | ||
| (1−x2)2 | 2 |
| 1 | ||
∫ | dx= ![]() | |
| (1−x2)2 |
| x2 | A | B | C | D | |||||
= | + | + | + | ||||||
| [(x−1)(x+1)]2 | x−1 | x+1 | (x−1)2 | (x+2)2 |