trygonometria
Kipic: to jest chyba jakis joke

Wyznacz liczbe dodatnich rozwiazan rownania 1−lx−4l=2sinm w zaleznosci od parametru m .
| | 1 | |
i terz wedlug ksiazki powinienenm zobaczyc ze sinm nie ma rozwiazan gdy sinm> |
| ? jak mam |
| | 2 | |
to zobaczyc prosze o wyjasnienie bo nie ogarnam wogule
25 lut 17:40
krystek: w ogóle
Ix−4I=2sinm−1 i teraz 2sinm−1>0
25 lut 17:42
Kipic: czyli ta wartosc bezwzgledna tak jakby znika ?
25 lut 17:44
krystek: ups nie ma rozwiązania
Źle przekształciłam Ix−4I=−2sinx+1 −2sinm+1<0 sinm>
25 lut 17:47
Kipic: nie chyab wczesniej bylo dobrze

? to 2sinm−1>0
czyli sinm>U{1} bo to zadanie mam z takimi podpunktami jak robic i tam wlasnie jest ze sinm>
25 lut 18:02
Mila:

f(x)=1−|x−4|
y=2sin(m)
2sin(m)=0
lub
.. dokończę za 2 godziny, mam gościa, albo sam dokończ
25 lut 18:08
Kipic: raczej sam tego zadania nie ogarne wiec poczekam
25 lut 18:20
Kipic: level up
25 lut 19:40
25 lut 19:55
Mila:

1) 2sin(m)>1 brak rozwiązań,( przykład niebieskiej prostej)
| | 1 | | π | | 5π | |
sin(m)> |
| ⇔m∊( |
| +2kπ; |
| +2kπ) brak rozwiązań. |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
2)
| | 1 | |
2sin(m)=1 jedno rozwiązanie ⇔sin(m)= |
| ⇔( zielona prosta) |
| | 2 | |
| | π | | 5π | |
m= |
| +2kπ lub m= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
Trzeba zbadać czy rozwiązanie jest dodatnie
f(x)=1−|x−4|
1−|x−4|=1⇔|x−4|=0⇔x=4>0
| | 1 | |
3) 2sin(m)<1⇔sin(m)< |
| i 2sin(m)>0 |
| | 2 | |
| | π | | 5π | |
m∊(0+2kπ; |
| +2kπ) lub m∊( |
| +2kπ);π+2kπ) |
| | 6 | | 6 | |
Napisz, czy zgadza się z odpowiedzią.
25 lut 20:01
Kipic: jawol Mila jak zawsze dobrze i to wszystkie podpunkty wedlug oceniania

Dziekuje
25 lut 20:06
Mila:
25 lut 20:41