równania wykładnicze
przemek: rozwiąż równanie
1. 72+7x=36*7x=686
2.11x−7=177−x
26 lut 15:53
ICSP: pierwsze źle przepisane
w drugim wystarczy zauważyć że
| | 1 | |
11x−7 = ( |
| )x−7 // * 17x−7 |
| | 17 | |
(11 * 17)
x−7 = 1
x − 7 = 0
x = 7
26 lut 15:57
przemek: tak tam w pierwszym powinno być 72x
26 lut 15:58
ICSP: nadal jest źle przepisany.
Przepisz cały poprawnie
26 lut 15:59
przemek: 72x+7x=36*7x+686
26 lut 16:03
ICSP: 72x + 7x = 36 * 7x + 686
72x − 35 * 7x − 686 = 0
biorę t = 7x , t > 0 i mam :
t2 − 35t − 686 = 0
Rozwiąż to równanie kwadratowe a później wróć do podstawienia. Pamiętaj o założeniu t > 0
26 lut 16:04
przemek: dzięki wielkie
26 lut 16:08