matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie wykładnicze
przemek:
1. 6
2x+4
=3
3x
*2
x+8
2. 2
x
+12*2
−x
=9
1
2
26 lut 16:28
Aga1.:
1. 3
2x+4
*2
2x+4
=3
3x
*2
x+8
//:3
3x
*2
x+8
3
2x+4
2
2x+4
*
=1
3
3x
2
x+8
3
−x+4
*2
x−4
=1
1
(
)
x−4
*2
x−4
=1
3
2
2
(
)
x−4
=(
)
0
3
3
x=4 2. podstaw 2
x
=t, t>0
26 lut 16:39