pipi: Hej!
w 1) maszrozkład naczynniki czyli znasz mjiejsca zerowe
X1= 2 X2= - 1/3 X3= 3/2
zaznacz m-ca na osi
i poprowadź krzywą falistą przez te m-ca zaczynając rys od prawej str . od dołu (bo -
X w
pierwszym nawiasie) Pmiętaj


to b. ważne

i wybierz te przedziały nad osią bo >0
odp X∈(-∞, - 1/3)u(3/2, 2)
w 3)
X1= 1 w drugim nawiasie oblicz Δ-tę ( wyjdzie ujemna)
więc nie ma miejsc zerowych ∈R cały nawias będzie >0 bo ramiona do góry
zatem zostanie tylko
(X -1) <0 <=> X<1 <=> X∈ (-∞, 1)

w 2) uporządkuj iotrzymasz
2X( 3) - 3X kw - 32X +48 ≤0
pogrupuj wyrazy 1 z 2 i 3 z 4
z 3 i 4 wyłącz przed nawias ( -16 ) z 1 i 2 (Xkw)
otrzymasz rozkład ( pamiętaj o zmianach znaków przy wyłączaniu ( -16)

(Xkw - 4)(2X - 3) ≤0 co daje
(X - 4)(X+4)(2X - 3) ≤0 czyli masz m-ca zerowe
X1=4 X2= -4 X3= 3/2
wykres pomocniczy podobnie od góry od prawej str.
powinno Ci wyjść
X∈( -∞, - 4> U < 3/2, 4> tu przedziały domkniete ,bo ≤0


i to tyle

sprawdź czy się nie pomyliłam (myślę ,że nie!)