K.: ZADANIA MATURALNE ZA 4 / 5 PKT.
Chodzi mi głównie o zadania z taką treścią:
Zadanie 1
Pewien turysta przeszedł trasę 112 km przechodząc każdego dnia te sama ilość km gdyby mógł
przeznaczyć na te wędrówkę o 3 dni więcej to w ciągu każdego dnia mógłby przechodzić o 12km
mniej. oblicz ile km dziennie przechodził turysta.
Zadanie 2
Droga z miasta A do miasta B ma długość 474 km. Samochód jadący z miasta A do miasta B wyrusza
godzinę później niż samochód z miasta B do miasta A. Samochody te spotykają się w odległości
300 km od miasta B. Średnia szybkość samochodu, który wyjechał z miasta A, liczona od chwili
wyjazdu z A do momentu spotkania, była o 17 km/h mniejsza od średniej szybkości drugiego
samochodu liczonej od chwili wyjazdu z B do chwili spotkania. Oblicz średnią szybkość każdego
samochodu do chwili spotkania.
Zadanie 3
W dwóch hotelach wybudowano prostokątne baseny. Basen w pierwszym hotelu ma powierzchnię 240
m2. Basen w drugim hotelu ma powierzchnię 350 m2 oraz jest o 5 m dłuższy i 2 m szerszy niż w
pierwszym hotelu. Oblicz, jakie wymiary mogą mieć baseny w obu hotelach. Podaj wszystkie
możliwe odpowiedzi.
Zadanie 4
Uczeń przeczytał książkę liczącą 480 stron, przy czym każdego dnia czytał taką samą liczbę
stron. Gdyby czytał każdego dnia o 8 stron więcej, to przeczytałby tę książkę o 3 dni
wcześniej. Oblicz, ile dni uczeń czytał tę książkę.
________________________________________________________________________
Mniej wiecej potrafie je rozwiązać tylko sprawia mi czasami trudność początek, czyli ułożenie
równania.
Ale nie mam pojęcia jak rozwiązywać zadania takie:
Zadanie 5
Kolarz przejechał trasę długości 60 km. Gdyby jechał ze średnią prędkością większą o 1 km/h, to
przejechałby tę trasę w czasie o 6 minut krótszym. Oblicz, z jaką średnią prędkością jechał
ten kolarz.
problem w tym że nie potrafie liczyć V,t,s

może ma ktoś jakieś rady? jak to rozgryść?
21 sie 15:52
sushi_ gg6397228:
wzory zawsze sa takie same
S=V*t
w zadaniach masz przewaznie takie cos
60= v*t
60= (v+5)(t−2) −−> gdyby mial predkosc o 5 wieksza, to by pokonal trase 2 godziny szybciej
z pierwszego wyznaczasz
V lub
t i podstawiasz do drugiego
dostajesz potem takie cos:
| | 2 | |
t+ 3 − |
| = 0 mnozysz obustronnie przez t |
| | t | |
t
2 +3t−2=0 −−> Δ i załozenie
t >0
21 sie 15:59
rumpek: Tak samo jak tamte:
np.: zadanie 1
to mamy układ równań:
| ⎧ | xy = 112 | |
| ⎩ | (x+3)(y − 12) = 112 |
|
To tak samo to zadanie, wzór na drogę to s = v*t
więc mamy (mowa o zadaniu 5)
| ⎧ | vt = 60 | |
| ⎩ | (v + 1)(t − 6/60 = 60 |
|
| | 60 | |
Teraz wyznaczasz sobie np.: v = |
| i podstawiasz i rozwiązujesz |
| | t | |
| | 6 | | 1 | |
tam gdzie jest 6/60 to tak naprawdę to |
| po skróceniu |
| |
| | 60 | | 10 | |
21 sie 15:59
21 sie 16:12
Karmeliowa: Przy tym ⎩ (v + 1)(t − 6/60 = 60 czemu tutaj jest 6/60, a nie samo (t−6)?

Zawsze tak będzie,
jeśli jest mowa o czasie? np. o 5 minut krótszym, to 5/60?
Jak będą się zachowywać równania przy 2 i 3?
21 sie 17:59
K.: bo 6 to minuty a masz napisane 60 km że przejechał

a ogólnie w życiu masz km/h

a masz
podane 6 minut więc dzielisz 6:60 = 0,1 godziny
21 sie 18:19
o nie: ogólnie w życiu masz m/s

pilnujcie jednostek SI bo mogą wam coś podobno obciąć na maturze za głupie nie−przekształcenie
(Chyba że tylko ja miałem taki drański dryl)
21 sie 18:22
Karmeliowa: Aaaa, faktycznie
21 sie 18:23
Karmeliowa: A ktoś powie coś na temat 2 i 3 zadania? Prosiłabym
21 sie 18:24
rumpek:
Zad 2
| ⎧ | vt = 300 | |
| ⎩ | (t − 1)(v − 17) = 174 |
|
Zad 3
| ⎧ | xy = 240 | |
| ⎩ | (x + 5)(y + 2) = 350 |
|
21 sie 18:29
Karmeliowa: Aha, dziękuję
21 sie 19:00
Anna: Dla łatwiejszego zapisania układu równań proponuję nast. zestawienie danych (analiza zadania):
samochód z A samochód z B
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
prędkość [km/h] v − 17 v
droga [km] 174 300
czas [h] t − 1 t
Używając wzoru S = v*t z każdej kolumny otrzymujesz jedno równanie i tak w prosty sposób
powstaje układ równań;
(v−17)(t−1) = 174
vt = 300
21 sie 20:24
goszxd: czy moglby mi ktos wytlumaczyc dalszy ciag takich zadan np tego pierwszego ? ciezko pojmuje

z gory dzieki
26 lut 16:57
Kipic: no akurat te zadania sa chyba najprostsze jesli chodzi o koncowe zadanie ktore niby ma byc
najtrudniejsze ale sa takze tego typu zadania tylko ze z cagami a tam juz nie ejst tak latwo
dla kazdego
26 lut 17:01
11 maj 12:14