matematykaszkolna.pl
K.: ZADANIA MATURALNE ZA 4 / 5 PKT. Chodzi mi głównie o zadania z taką treścią: Zadanie 1 Pewien turysta przeszedł trasę 112 km przechodząc każdego dnia te sama ilość km gdyby mógł przeznaczyć na te wędrówkę o 3 dni więcej to w ciągu każdego dnia mógłby przechodzić o 12km mniej. oblicz ile km dziennie przechodził turysta. Zadanie 2 Droga z miasta A do miasta B ma długość 474 km. Samochód jadący z miasta A do miasta B wyrusza godzinę później niż samochód z miasta B do miasta A. Samochody te spotykają się w odległości 300 km od miasta B. Średnia szybkość samochodu, który wyjechał z miasta A, liczona od chwili wyjazdu z A do momentu spotkania, była o 17 km/h mniejsza od średniej szybkości drugiego samochodu liczonej od chwili wyjazdu z B do chwili spotkania. Oblicz średnią szybkość każdego samochodu do chwili spotkania. Zadanie 3 W dwóch hotelach wybudowano prostokątne baseny. Basen w pierwszym hotelu ma powierzchnię 240 m2. Basen w drugim hotelu ma powierzchnię 350 m2 oraz jest o 5 m dłuższy i 2 m szerszy niż w pierwszym hotelu. Oblicz, jakie wymiary mogą mieć baseny w obu hotelach. Podaj wszystkie możliwe odpowiedzi. Zadanie 4 Uczeń przeczytał książkę liczącą 480 stron, przy czym każdego dnia czytał taką samą liczbę stron. Gdyby czytał każdego dnia o 8 stron więcej, to przeczytałby tę książkę o 3 dni wcześniej. Oblicz, ile dni uczeń czytał tę książkę. ________________________________________________________________________ Mniej wiecej potrafie je rozwiązać tylko sprawia mi czasami trudność początek, czyli ułożenie równania. Ale nie mam pojęcia jak rozwiązywać zadania takie: Zadanie 5 Kolarz przejechał trasę długości 60 km. Gdyby jechał ze średnią prędkością większą o 1 km/h, to przejechałby tę trasę w czasie o 6 minut krótszym. Oblicz, z jaką średnią prędkością jechał ten kolarz. problem w tym że nie potrafie liczyć V,t,s może ma ktoś jakieś rady? jak to rozgryść?
21 sie 15:52
sushi_ gg6397228: wzory zawsze sa takie same S=V*t w zadaniach masz przewaznie takie cos 60= v*t 60= (v+5)(t−2) −−> gdyby mial predkosc o 5 wieksza, to by pokonal trase 2 godziny szybciej z pierwszego wyznaczasz V lub t i podstawiasz do drugiego dostajesz potem takie cos:
 2 
t+ 3 −

= 0 mnozysz obustronnie przez t
 t 
t2 +3t−2=0 −−> Δ i załozenie t >0
21 sie 15:59
rumpek: Tak samo jak tamte: np.: zadanie 1 to mamy układ równań:
xy = 112 
(x+3)(y − 12) = 112
To tak samo to zadanie, wzór na drogę to s = v*t więc mamy (mowa o zadaniu 5)
vt = 60 
(v + 1)(t − 6/60 = 60
 60 
Teraz wyznaczasz sobie np.: v =

i podstawiasz i rozwiązujesz
 t 
 6 1 
tam gdzie jest 6/60 to tak naprawdę to

po skróceniu

60 10 
21 sie 15:59
K.: ahaaaaaaaaaaaaaaaaa emotkaemotka dziekuje
21 sie 16:12
Karmeliowa: Przy tym ⎩ (v + 1)(t − 6/60 = 60 czemu tutaj jest 6/60, a nie samo (t−6)? Zawsze tak będzie, jeśli jest mowa o czasie? np. o 5 minut krótszym, to 5/60? Jak będą się zachowywać równania przy 2 i 3? emotka
21 sie 17:59
K.: bo 6 to minuty a masz napisane 60 km że przejechał emotka a ogólnie w życiu masz km/h emotka a masz podane 6 minut więc dzielisz 6:60 = 0,1 godziny emotka
21 sie 18:19
o nie: ogólnie w życiu masz m/s pilnujcie jednostek SI bo mogą wam coś podobno obciąć na maturze za głupie nie−przekształcenie (Chyba że tylko ja miałem taki drański dryl)
21 sie 18:22
Karmeliowa: Aaaa, faktycznie
21 sie 18:23
Karmeliowa: A ktoś powie coś na temat 2 i 3 zadania? Prosiłabym emotka
21 sie 18:24
rumpek: Zad 2
vt = 300  
(t − 1)(v − 17) = 174
Zad 3
xy = 240  
(x + 5)(y + 2) = 350
21 sie 18:29
Karmeliowa: Aha, dziękuję
21 sie 19:00
Anna: Dla łatwiejszego zapisania układu równań proponuję nast. zestawienie danych (analiza zadania): samochód z A samochód z B −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− prędkość [km/h] v − 17 v droga [km] 174 300 czas [h] t − 1 t Używając wzoru S = v*t z każdej kolumny otrzymujesz jedno równanie i tak w prosty sposób powstaje układ równań; (v−17)(t−1) = 174 vt = 300
21 sie 20:24
goszxd: czy moglby mi ktos wytlumaczyc dalszy ciag takich zadan np tego pierwszego ? ciezko pojmujeemotka z gory dzieki
26 lut 16:57
Kipic: no akurat te zadania sa chyba najprostsze jesli chodzi o koncowe zadanie ktore niby ma byc najtrudniejsze ale sa takze tego typu zadania tylko ze z cagami a tam juz nie ejst tak latwo dla kazdego
26 lut 17:01
11 maj 12:14