zaokraglanie prosze sprawdzcie
Kak: zapisz rozwiniecia dziesietne podanych liczb, zaokraglajac je do 3 miejsca po przecinku:
z=2√5 = 2*2,23606797749979=4,472135954999579≈4,472 − z niedomiarem?
m= √3*√5 = √15 = 3,872983346207471 ≈3,872 − z nadmiarem?
p= 3−√3 = 3− 1,732050807568877 = 1,267949192431123≈ 1,267 − z niedomiarem ?
czy dobrze? niedomiar jest wtedy kiedy jest 0,1,2,3,4 a powyzej nadmiar tak? ale to 0,1,2,4 to
przed przecinkiem czy pierwsza liczba po przecinku sie liczy?
26 lut 11:46
huehuehue: z ok
m≈3,873
p≈1,268
26 lut 11:49
Kak: a moglbys mi wytlumaczyc jaki blad jest w m i p?

pomylilam sie w obliczeniach? liczylam na
kalkulatorze

i co z tym niedomiarem i nadmiarem
26 lut 11:53
26 lut 11:54
Kak: czyli podpukt m i p bedzie z nadmiarem tak? bo musielismy zwiekszyc ostatnia cyfre
26 lut 11:56
huehuehue: ta
26 lut 11:57
Kak: bo 4 cyfra po przecinku jest wieksza niz 4 i dlatego ta przed nia musi byc zwiekszona
26 lut 11:58
Kak: dziekuje
26 lut 11:58
Krzysiek: Dlatego z e 4 cyfra po przecinku jest wieksza niz 5 a nie wieksza niz 4
Jesli jest ona =5 i wyzej tzn . 6 7 8 9 to zaokraglasz do gory czyli jesli w przykladzdie 4
cyfra jest 9 to 3 cyfra po przecinku bedzie 3
26 lut 12:19