Jak to zrobić?
Marcin212: Wyznacz równanie okręgu o promieniu 3√5 przechodzącego przez punkty A(2,1)B(2,−5)
25 lut 20:39
Tad:
(x−xs)2+(y−ys)2=r2
... podstawiaj kolejno współrzędne punktów i z układu równań policzysz
współrzędne środka okręgu
25 lut 20:46
Marcin212: x i y mam wziąć z równania odcinka AB?
25 lut 20:48
Tad: współrzędne punktów A a potem B
25 lut 21:02
Marcin212: Dziękuję
25 lut 21:06
Marcin212: Ted jesteś tam jeszcze?
Stanąłem przy wyliczaniu y0

Ja nie wiem

możesz mi to rozpisać ? proszę
lub ktoś inny
25 lut 22:06
Tad:
(2−xs)2+(1−ys)2=45
(2−x2)2+(−5−ys)2=45
(1−ys)2=(−5−ys)2 ... ⇒ys=−2
podstawiając do pierwszego
(2−xs)2+(1+2)2=45
(2−xs)2=36
otrzymasz xs1=−4
xs2= 8
25 lut 23:09
Eta:

Są dwa takie okręgi S
1(−4,−2) i r=3
√5 to r
2=45
S
2(8,−2) i r=3
√5 , r
2=45
1 sposób
|AS|=|BS|=r ⇒ |AS|
2=|BS|
2=r
2=45 , S(x,y)
(x−2)
2+(y−1)
2=(x−2)
2+(y+5)
2 ⇒ (y−1)
2=(y+5)
2 ⇒ 12y=−24 ⇒
y=−2
to: (x−2)
2+(−3)
2= 45 ⇒ (x−2)
2= 36 ⇒ x−2=6 v x−2= −6
x=8 v
x= −4
S1(−4,−2) , S2(8,−2)
o
1: ( x+4)
2+(y+2)
2=45 i o
2: (x−8)
2+(y+2)
2=45
Na rysunku masz potwierdzenie
25 lut 23:13