Pomocy!! Nie rozumiem tego zadania
Kasia: Oblicz Ciąg arytmetyczny wiedząc, że suma drugiego i dziewiątego wyrazu jest równa 2, a
trzeciego i piątego jest równa 8.
26 lut 02:26
Patronus:
Ogólny wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego o różnicy r to:
a
n = a
1 + (n−1)*r
Czyli drugi wyraz to:
a
2 = a
1 + 1*r
dziewiąty to
a
9 = a
1 + 8*r
Suma drugiego i dziewiątego to 2 czyli
a
1 + 1*r + a
1 + 8*r = 2
to samo zrób z druga sumą i masz układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi
26 lut 07:58
26 lut 12:35