....
PAULINAA: zad 1. Wielomian trzeciego stopnie jest podzielny przez każdy z dwumianów(x−11; x−13; x−15: ,
a reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian x−10 jest równa 60. oblicz w(14)
19 paź 16:39
Patryk: wg mnie to y=a(x−11)(x−13)(x−15)
60=a(10−11)(10−13)(10−15)
z tego masz a
19 paź 17:11
mm: Mam pytanie skad sie wzielo "a" w a(x−11)(x−13)(x−15)?
25 lut 21:37
mm: bump ku chwale ojczyzny
26 lut 00:23
ICSP: wielomian jest podzielny przez dwumian (x−a) ⇒ a jest pierwiastkiem tego wielomianu
masz więc trzy pierwiastki : x = 11 , x= 13 x = 15
z postaci iloczynowej otrzymujesz :
w(x) = a(x−11)(x−13)(x−15)
26 lut 00:39