obliczyć monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji
Jaro: Pomoże ktoś obliczyć monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji? Bo dziedzina pochodnej nie
równa mi się dziedzinie funkcji
25 lut 20:40
krystek: Zapisz pochodną .
25 lut 20:46
25 lut 20:49
Ajtek:
Jak to możliwe

Przecież w obu przypadkach x∊R/{1}
Dobry wieczór
krystek 
.
25 lut 20:50
Jaro: No w pierwszym dziedzina wyszła 1, ale w drugim nie wychodzi mi ta sama.
25 lut 20:51
krystek: I teraz f↗⇔f'>0 a f↘⇔f'<0 iwarunek ekstremum znasz lub liczysz drugą pochodną
25 lut 20:52
krystek:
25 lut 20:53
huehuehue:
| x2−2x | |
| =0 ⇒x=2 v x=0 |
| (x−1)2 | |
f(2)=4
f(0)=0
f''(2)=2 f''(2)>0 min w punkcie (2,4)
f''(0)=−2 f''(0)<0 max punkcie (0,0)
25 lut 20:54
Jaro: | | x2−2x | |
A możesz mi rozbić to |
| =0 ? Bo nie wiem jak Ci wyszło x=2 v x=0 |
| | (x−1)2 | |
25 lut 22:23
krystek: x2−2x=0⇒x(x−2) =0 x=0 lub x=2
25 lut 22:57
Jaro: a z (x−1)2 nic nie robimy?
25 lut 23:02
krystek: Ustaliłeś dziedzinę mianownik (x2−1)≠0
25 lut 23:07
krystek: @
Jaro kłaniaja się funkcje wymierne , równania i nierówności wymierne.
| x−2 | |
| =0⇔ x−2=0 i x2−4≠0 Podaj rozwiązanie. |
| x2−4 | |
25 lut 23:16
Jaro: dziedzina to rzeczywiste oprócz −2 i 2 a x=2 wiec 2 nie należy do dziedziny
25 lut 23:25
krystek: ok
25 lut 23:28