kiełbasa zadanka ktorych nie ogarniam i prosze o pomoc
Rafał: w(x) = x3 + x2 −7x−3, p=−3
obliczylem o stopien nizszy wyszlo mi (x+3)(x2−2x−1) x1 2√2 a dwa minus dwa pierwiastki z
dwoch teraz jaka jest odpowiedz polecenie to rozloz na czynniki pierwsze prosilbym o
wytlumaczenie.
25 lut 21:48
Rafał: up
25 lut 21:55
pigor: ...., w(−3)=0 , więc łatwo przez grupowanie np. tak :
w(x)= x3+x2−7x−3= x
3+3x
2−2x
2−6x−x−3= x
2(x+3)−2x(x+3)−1(x+3)=
= (x+3)(x
2−2x−1)= (x+3)(x
2−2x+1−2)= (x+3)[(x−1)
2−
√22)=
(x+3)(x−1−√2)(x−1+√2) .
25 lut 22:54
Rafał: mhmm nie rozumiem od : = (x+3)[(x−1)2−√22)=(x+3)(x−1−√2)(x−1+√2) bo lewa tutaj nie rowna mi
sie prawej jakos
26 lut 14:14
Rafał: (x+3)(x2−2x+1−2)= (x+3)[(x−1)2−√22) tzn tu mi sie nie rowna lewa i prewa
26 lut 14:15
Rafał: dobra rowna sie kwadrat roznicy jest tam ale dlaczego (x−1−√2)(x−1+√2) to po wymnozeniu daje
nam (x−1)2−√22 jakby ktos jasno wytlumaczyl
26 lut 14:21
Rafał: dzieki pigor w koncu jestem na dobrych torach czekam na odp
26 lut 14:22