trapez
anie: Boki pewnego czworokąta mają długości:8 cm, 6 cm, 5 cm i 7 cm.( kolejność boków nie musi być
zgodna z podaną). Przekątna długości 12 cm dzieli ten
czworokąt na dwa trójkąty. Podaj obwód każdego z trójkątów.(Uzasadnij).
czy moze ktos mi z tym pomc?!
26 lut 13:33
Artur_z_miasta_Neptuna:

niech
AB = 6
BC = 5
wtedy |AB| + |BC| = 11
< 12 = |AC| <−−− sprzeczne ... nierówność trójkąta nie jest
zachowana
niech
AB = 7
BC = 5
wtedy |AB| + |BC| = 12
< 12 = |AC| <−−− sprzeczne ... nierówność trójkąta nie jest
zachowana
czyli:
jeżeli BC = 5 to AB = 8

wtedy CD = 7 i AD = 6 (lub odwrotnie ... ale to bez znaczenia)
w takim razie oba trójkąty maja jednakowy obwód i wynosi on 25.
26 lut 13:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
przy:
niech
AB = 7
BC = 5
wtedy |AB| + |BC| = 12 < 12 = |AC| <−−− sprzeczne ... nierówność trójkąta nie jest
zachowana
powinno być
= oczywiście
26 lut 13:39
pigor: ...
anie , czy na pewno dobrze przepisałaś

dane liczbowe,
bo jak dla mnie to, taki czworokąt wypukły nie istnieje . ...
26 lut 14:00