potrzebuje obliczyc to zadanie tekstowe:
mariusz : o ile zlotych drozszy byl 1kg mąki od 1 kg ryżu jezeli 1 funt ryzu kosztowal 6 gr a 1 funt maki
8 gr.1FUNT to 40 dag
26 lut 09:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
1funt = 40dag = ile kg

1 funt = 2gr
1kg = X gr
liczysz
26 lut 09:58
mariusz : 1 funt=40 dag =0,4kg oblicz mi dokladnie bo ja nie wiem jak wogóle z gory dzieki
26 lut 10:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
0,4kg = 2gr
1kg = Xgr
mnożysz 'na krzyż'
26 lut 10:14
mariusz : oki dzieki wielkie
26 lut 10:19
pigor: ..., lub tak :
mąka : 0,08zł / 0,40kg =
80400=
20100= 0,20 zł/kg ,
ryż : 0,06zł / 0,40kg =
60400=
15100= 0,15 zł/kg , odp. o
0,05 zł . ...
26 lut 13:16