zad
Aga: Rozwiąż równanie
25 lut 22:20
Aga: prosze o pomoc
25 lut 22:24
pigor: ..., np. tak: dane równanie jest równoważne w
Dr=R\{3,12} kolejnym
równaniom :
1|3−x| = 2|2x−1| ⇔ 2|3−x|= |2x−1| /
2 ⇔ 4(x−3)
2= (2x−1)
2 ⇔
⇔ 4(x
2−6x+9)= 4x
2−4x+1 ⇔ 4x
2−24x+36− 4x
2+4x= 1 ⇔ −28x= −35 /:(−7) ⇔
⇔ 4x= 5 ⇔
x= 54 , czyli
x= 1,25 . ...
25 lut 22:37
Janek191:
Źle obliczono x
=============
x = 1,75
=======
26 lut 08:26
pigor: ... o! dziękuję i przepraszam zainteresowanych rozwiązaniem, no to jeszcze raz ,
ale inaczej, mianowicie z definicji modułu (wartości bezwzględnej) mamy :
....⇔ 2|3−x|= |2x−1| ⇔ 2(x−3)=−(2x−1) ∨ 2(x−3)=2x−1 ⇔ 2x+2x= 6+1 ∨ 2x−2x= 6−1 ⇔
⇔ 4x=7 ∨ 0=5 ⇔ x=74 ∨ ∅ ⇔ x=134 , czyli x=1,75 .
26 lut 09:49