Oblicz
POMOCY!!!!!!!!!!!!: Oblicz odległość środka ciężkości w trójkącie prostokątnym od wierzchołka kąta prostego, jeśli
przyprostokątne mają długości 12 dm i 16 dm
2 lis 18:14
aga:

1) Ja najpierw obliczyłam przeciwprostokątną z Pitagorasa
12
2 + 16
2 = c
2 → c = 20
2)środkowa w trójkącie ma długość połowy przeciwprostokątnej, czyli w naszym wypadku to będze
10 dm.
3) Środek ciężkości to punkt przecięcia się środkowych
Środkowe przecinają się w stosunku 2:1
| 2 | | 20 | | 2 | |
więc robimy |
| *10 = |
| = 6 |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | |
| 2 | |
Odległość środka ciężkości od wierzchołka wynosi 6 |
| dm |
| 3 | |
2 lis 22:22
argon;p: √57.75
25 lut 22:16
123: 52
28 kwi 10:27
ave: Dziekiii
23 maj 18:48