parabola
rado1234: Prosze kogos o pomoc w wytlumaczeniu. Zrobilem cale zadanie ale na koncu sie zamotałem i nie
wiem. Mam wektor [−1;5] i w przesunieciu o ten wektor mam napisac rownanie obrazu tej
paraboli: y=x2−6x+7
26 lut 18:30
Licealista:
a(x−p)2 +q jeżeli p jest dodatnie przesuwasz wykres na osi w lewe jeżeli p jest ujemne w
prawo
jeżeli q jest dodatnie przesuwasz do góry jeżeli q jest ujemne do dołu
masz przesunąć o wektor [−1,5] oblicz ze wzorów p, q zapisz w postaci kanonicznej i Przesuń
funkcję o wektor.
26 lut 18:34
Mila:

wzór nowej funkcji :f(x−a)+b gdzie [a,b]=[−1,5]
y=(x+1)
2−6(x+1)+7+5
y=x
2+2x+1−6x−6+7+5
y=x
2−4x+7
Rysunek dla sprawdzenia
26 lut 18:39
rado1234: noooooooo ,rozumiem

super , dziekuje
26 lut 18:43
Mila:
26 lut 18:49