Geometria analityczna
Kuleczka: Proste y−5x=2 i 4y+x=8 przecinają się w punkcie A, a prosta k przecina te proste w punktach B i
| | 7 | | 3 | |
C. Punkt S=( |
| , − |
| ) jest środkiem odcinka BC. Oblicz: |
| | 2 | | 2 | |
a) współrzędne punktów B i C
b) odległość punktu A od prostej k i pole trójkąta ABC
danoel:
y=5x+2 pierwsza prosta
y=−
14x+2 druga prosta
Prosta k przecina te proste w punktach B i C, wię przyjmijmy że B=(xb,yb) należy do pierwszej
prostej a punkt C=(xc,yc) należy do drugiej prostej czyli
yb=5xb+2
yc=−
14xc+2
https://matematykaszkolna.pl/strona/1750.html
Trzeba użyć tego wzoru na srodek odcinka
xb+xc2=
72
yb+yc2=−
32
więc są 4 równania 4 niewiadome i z tego wychodzą punkty B,C
b)wyliczamy współrzędne A czylii szukamuy takiego punktu który jest na prostej pierwszej i
drugiej
5x+2=−
14x+2 z tego ronania liczysz x, pozniej dla dowolnej prostej pierwszej lub drugiej
liczysz y,
wtedy A=(x,y)
https://matematykaszkolna.pl/strona/1249.html tu jets podane jak policzyć odleglosc punktu od prostej
pole trojkata ABC najlepiej policzyc z wzoru Herona
https://matematykaszkolna.pl/strona/503.html
boki to oczywiscie odcinki AB, AC,BC