matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytm
Ada:
Oblicz: 5
4log
4
2
log(x−9)+2log
√
2
(x−1)=2 Wiemy, że log
2
6=a, wyznacz log
36
24. Prosze o rozwiazanie z objasnieniami, dziekuje z bardzo z góry
26 lut 15:53
ICSP:
5
4log
4
2
= 5
log
4
2
4
= 5
log
4
16
= 5
2
= 25
log
2
24
log
2
(4 * 6)
log
36
24 =
=
=
log
2
36
log
2
6
2
log
2
4 + log
2 6
2 + log
2
6
2 + a
=
=
2 log
2
6
2 log
2
6
2a
26 lut 16:02