elka:
Prosta l, do której należy punkt C=(1,3), przecina dodatnie półosie układu współrzędnych w punktach A i B.Pole trójkąta AOB jest równe 6 i 1/4. Wyznacz równanie prostej l.
6 mar 18:58
wmboczek:
prosta y=ax+b
pkt C => 3=a+b
dla x=0 y=b pkt przecięcia z OY
dla y=0 x=-b/a pkt przecięcia z OX
z równania pola -b2/2a=25/4
układ 2 równań, rozw -2,5 lub -4,5,7,5
6 mar 19:54
Bańka: nie widzę tego kompletnie mógłby ktoś pokazać o jakie równania chodzi? ; )
26 lut 00:24
Tad:
albo z równania odcinkowego prostej
12,5+3a
2−12,5a=0
3a
2−12,5a+12,5=0
√Δ=2,5
| | 12,5−2,5 | | 5 | | 3x | | y | |
a1= |
| = |
| ... ⇒b1=7,5 |
| + |
| =1
|
| | 6 | | 3 | | 5 | | 7,5 | |
| | 12,5+2,5 | | 5 | | x | | y | |
a2= |
| = |
| ... ⇒b2= 5 |
| + |
| =1 |
| | 6 | | 2 | | 2,5 | | 5 | |
26 lut 01:18