proszę o pomoc wykres funkcji
Bartek: Naszkicuj wykres funkcji y=/x/ oraz wyznacz a) dziedzinę tej funkcji
b) zbiór wartości
c) miejsce zerowe
d) monotoniczność
12 cze 15:58
12 cze 16:18
Bartek: mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego −2 zmienia się w 2 jeśli y =x i podobnie z −1 w 1 myślałem cały
czas że jeśli y=x to będzie −2,−2 −1;−1 0,0 1,1 2,2
12 cze 16:23
Bartek: ten link bardziej pasuje mi do wykresu funkcji y=x2
12 cze 16:25
Bartek: proszę o pomoc wykres funkcji Bartek: Naszkicuj wykres funkcji y=/x/ oraz wyznacz a) dziedzinę
tej funkcji b) zbiór wartości c) miejsce zerowe d) monotoniczność
12 cze 15:58
Mateusz:
https://matematykaszkolna.pl/strona/975.html pod tym linkiem masz wykres a własnosci to juz odczytasz z wykresu bez problemu
12 cze 16:18
Bartek: mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego −2 zmienia się w 2 jeśli y =x i podobnie z −1 w 1
myślałem cały czas że jeśli y=x to będzie −2,−2 −1;−1 0,0 1,1 2,2
12 cze 16:23
Bartek: ten link bardziej pasuje mi do wykresu funkcji y=x2
12 cze 16:25
12 cze 16:31
robinka: ty masz taki wykres narysować y=|x| ?
12 cze 16:32
robinka: jeżeli tak to wykres jest dobry
12 cze 16:33
Bartek: tak
12 cze 16:33
Kejt: |x| oznacza wartość bezwzględną, tzn. odległość danego punktu od 0 na osi.. odległość nie może
być ujemna, więc y=|x| da dla "y" wartość zawsze dodatnią. Każdą liczbę ujemną zamieniasz na
przeciwną (nie odwrotną!).
12 cze 16:34
Bartek: to jaki będzie wykres y=x2
12 cze 16:34
robinka: parabola
12 cze 16:34
Bartek: czyli wykres funkcji y=x2 też będzie parabola z ramionami do góry
12 cze 16:35
robinka: x=1
x=2
x=−2
y=x2
y=11=1
y=22=4
y=(−2)2=4
12 cze 16:36
12 cze 16:37
robinka: nie miałeś funkcji kwadratowej ?
12 cze 16:37
Bartek: dzięki już rozumiem
12 cze 16:37
12 cze 16:37
12 cze 16:38
Bartek: miałem funkcję kwadratwą tylko nie mogłem zrozumieć dlaczego y=x to to samo co y=x2
12 cze 16:39
Bartek: wszedłem żeby narysować wykres funkcji y=x i narysował prostą
12 cze 16:41
robinka: nie jest to samo

przykładowo:
funkcja y=x to funkcja liniowa
x=−2
y=−2
x=2
y=−2
funkcja y=|x| oznacza wartość bezwzględną
x=−2
y=2
x=2
y=2
funkcja kwadratowa y=x
2
x=2
y=4
x=−2
y=4
12 cze 16:42
robinka: a nie miałeś narysować y=|x| ?
12 cze 16:43
robinka: narysowałeś ? poradzisz sobie ?
12 cze 16:47
Bartek: tak poradzę sobie dziękuję Robinko
12 cze 16:49
robinka: jak będziesz miał problem to pisz
12 cze 16:50
robinka: tó − to
12 cze 16:51
misha: f(x)=x dla x∊(−∞;2)
26 lut 17:50