pierwiastki
Ala: Liczba √5√5 jest równa:
a) 5
b) 2*50,5
c) 50,75
d) √5
Zawsze mam z tym problem, nie wiem czy dobrze rozumuje 5√5 to jak √25*5, tak? a więc 125
pierwiastkujemy no i co dalej, nie wiem jak dojść do chociażby jednej z postaci podanej w
odpowiedziach...
17 kwi 16:54
Kejt: wiesz co oznaczają ułamki w potęgach?
17 kwi 16:56
Wydi: odp C
17 kwi 17:02
Kejt: co z tego, że Ty wiesz jak ona nie będzie wiedziała skąd to się wzięło?
17 kwi 17:02
Wydi: 5 z przodu i działania w potędze (1+1/2)1/2=3/2*1/2=3/4 czyli 5 i w potędze 3/4 (3/4=0,75)
17 kwi 17:04
Wydi: już napisałem
17 kwi 17:04
Kejt: ech.. i znowu będę się nudzić..
17 kwi 17:07
Ala: Dzięki Wydi, ale i tak nie wiem skąd co się wzięło...? (1+1/2)1/2...
Niestety najwidoczniej nie wiem co to ułamki na potęgach, dlatego pytam na forum.
17 kwi 17:14
17 kwi 17:16
Kejt: a jednak. ja pomogę.

a
mn=
n√am
17 kwi 17:16
Kejt: √5√5=√√25*5=√√125=12514=(53)14=534
17 kwi 17:19
Kejt: obawiam się, że Godzio mnie uprzedził..
17 kwi 17:20
Ala: dzięki teraz rozumiem

a Godziem się nie przejmuj... mam tyle zadań do zrobienia, aby
zaliczyć ostatnią klasę na 2, że dziś i jutro jeszcze coś się znajdzie do roboty
17 kwi 17:24
Kejt: ostatnią klasę? heh. ja w 1 liceum jestem..
17 kwi 17:27
Monia: |√5−3|+|√5−2|=
25 lut 21:29
bezendu: 3−√5+√5−2=1
25 lut 21:36
Monia: dzieki
25 lut 21:39
25 lut 21:40