odczytaj z wykresu
basiaaa: na podstawie ponizszego wykresu:
a)podaj dziedzine funkcji
b)podaj zbior wartosci funkcji
c)podaj miejsca zerowe funkcji
d)podaj , dla jakich argumentow funkcja przyjmuje wartosci dodanie
e) podaj , dla jakich argumentow funkcja przyjmuje wartosci ujemne
f) podaj , w jakim przedziale funkcja rośnie , maleje, a w jakim jest stala
g) podaj najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji
prosze zeby ktos mi sprawdzil to co zrobilam i pomogl w tym co zle ale nie wiem jak dodac
zdjecie wykresu
26 lut 13:21
Aga1.:

Narysuj wykres
26 lut 13:26
basiaaa:

wyglada to tak , przepraszam za brzydki rysunek , ale nie umiem ladniej
26 lut 13:32
basiaaa: nie wiem jak narysowac taki z kratkami
26 lut 13:37
b.: zobacz
2987
dla przykładu
d) dla x ∊ <−2;0) u (0;2) u (4;5> (odczytujemy kiedy wykres leży ponad poziomą osią)
26 lut 13:39
b.: na podanej przeze mnie stronie
2987 jest też przycisk ,,Jakub gada'', możesz posłuchać...
26 lut 13:40
basiaaa: df = <−2,5) ?
zw = <−2,2) ?
m.z = x
0=0 , x
0=2 , x
0=4 ?
wartosci dodanie − nie wiem
wartosci ujemne − nie wiem
funkcja rosnaca (0,1> u <−2,5) ?
funkcja malejaca (−2,0)u<1,−2> ?
stala − brak
najmniejsza wrtosc funkcji to −2
najwieksza wartosc funkcji to 1 ? albo nie ma? sama nie wiem bo przeciez rosnie sobie w gore
prosze o pomoc to co udalo mi sie zrobic to wyczytalam tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/3411.html ale nie wiem czy dobrze to
zinterpretowalam do swojego przykladu
26 lut 13:42
b.: a) dziedzina dobrze, jeśli wykres kończył się po prawej pustym kółkiem, w przeciwnym razie
<−2;5>
b) ok
c) ok
d) Ci napisałem
e) podobnie jak d), możesz spróbować
f) rosnąca: chyba 3 zamiast −2, poza tym źle napisane, funkcja jest rosnąca na (0,1> oraz na
<3,5) (ale NIE na (0,1> u <3,5)
malejąca: podobnie źle, spróbuj poprawić
g) najmniejsza ok, największa raczej 2, choć ciężko ocenić z rysunku (zobacz na dziedzinę z
punktu a)
26 lut 13:46
b.: poprawka:
b) ok, jeśli są puste kółka po lewej i po prawej (ale wtedy a) źle), raczej powinno być <−2;2>
26 lut 13:47
basiaaa: na rysunku ktory mamy wlasnie nie ma ani z jednej ani z drugiej strony kolek nie ma ani pustego
ani zamalowanego i nie wiem wlasnie co to znaczy , dlatego tez nie rysowalam zadnych kolek bo
na rysunku ich nie ma
26 lut 13:53
basiaaa: to juz sama nie wiem jak to bedzie , wykres nei konczy sie zadnymi kolkami..

sprobujmy
jeszcze raz od poczatku , wlasciwie co to znaczy ze nie jest zakonczony ani zamalowanym ani
pustym kolkiem? po prostu ich nie ma
26 lut 13:55
b.: przyjąłbym, że wówczas końce należą do dziedziny, ale dziedzina się kończy w tych miejscach,
czyli:
a) df = <−2;5>
26 lut 14:02
basiaaa: to zbior wartosci bedzie <−2,2> ?
26 lut 14:04
aniabb: jak nie ma kółek na końcach, to znaczy, że ciągnie się dalej do nieskończoności bez zmiany
kierunku
26 lut 14:05
basiaaa: miejsca zerowe to 0,2,4
26 lut 14:05
basiaaa: to juz nie wiem to dziedzina bedzie (−2,5)? czy jak
26 lut 14:06
b.: o widzisz aniabb podała inną intepretację, co oznacza, że w praktyce trzeba zamienić −2 na −∞
oraz 5 na ∞ w odpowiedziach (i ew. zrobić okrągły nawias przy nieskończoności)
26 lut 14:07
basiaaa: czyli df = (−∞,+∞) tak?
26 lut 14:10
b.: tak
26 lut 14:13
basiaaa: a zbior wartosci w takim razie bedzie <−2,2) czy <−2,+∞)?
26 lut 14:13
b.: to drugie
26 lut 14:15
basiaaa: miejsca zerowe sa takie jak dotychczas czyli 0,2,4 zgadza ie?
26 lut 14:16
b.: tak
26 lut 14:17
basiaaa: a wracajac do zbioru wartosci zastanawiam sie wlasnie czy powinno byc <−2,+∞) czy moze (−2+∞)
bo am nie ma na dole kolka zadnego tez yle tylko ze zawraca linia w gore
26 lut 14:18
b.: wartość −2 jest przyjmowana w punkcie 3, dlatego <−2,...
26 lut 14:19
basiaaa: ok , wartosci dodatnie to bedize (−∞,0) u (0,2) u (4,+∞)?
26 lut 14:21
b.: tak
26 lut 14:22
basiaaa: wartosci ujemne (2,4) ?
26 lut 14:23
b.: tak
26 lut 14:27
basiaaa: rosnaca to bedzie <−2+∞) ?
26 lut 14:29
aniabb: podajesz iksy rosnaca dla x∊(0,1) lub (3,+∞)
26 lut 14:31
26 lut 14:32
b.: ok, jest aniabb, to sobie idę
26 lut 14:32
26 lut 14:33
aniabb: zostań..ja zaraz muszę jechać sobie
26 lut 14:33
basiaaa: ja patryzlam te strony mam je nawet pootwierane ale czemu rosnaca to bedzie 0,1 lub 3,+∞
26 lut 14:37
aniabb: bo podajesz dla jakich iksów ona idzie w górę, a ty odczytałaś igreki
26 lut 14:38
basiaaa: no tak ale nie powinno byc (4,+∞)?
26 lut 14:39
basiaaa: juz rozumiem czemu jest 3 bo od 3 juz wzrasta
26 lut 14:41
basiaaa: a malejace to bedzie x∊(−∞,0) u (1,3)?
26 lut 14:42
aniabb: brawo
26 lut 14:44
basiaaa: stałej brak tak po prostu napisac stała− brak?
26 lut 14:45
aniabb: tak
26 lut 14:46
basiaaa: najmniejsza wartosc funkcji to −2 ?
26 lut 14:50
basiaaa: a najwieksze to nie wiem wlasnie czy nie ma najwiekszej bo niby konczy sie na 2 ale dalej
rosnie czy bedzie to 1
26 lut 14:51
b.: nie ma największej, najmniejsza −2,
malejąca na (−
∞,0) oraz na (1,3)
(nie na (−
∞,0) u (1,3), to nie to samo

np. wartość w −0,001 jest mniejsza niż w 1,001)
26 lut 14:54
basiaaa: czyli moge slownie napisac oraz czy musze uzyc jakiegos specjalnego znaku?
26 lut 14:56
b.: możesz słownie napisać, raczej nie ma na to specjalnego znaku
26 lut 15:41